Čeká se výrazné zdražení vody. Ceny by někde od nového roku mohly stoupnout až o třetinu

Od příštího roku by mohla o více než čtvrtinu vzrůst cena vody

Voda může příští rok zdražit až o 30 %

Do konce roku bychom se měli dozvědět, o kolik víc budeme platit příští rok za vodu. Bude se to lišit region od regionu, někde by to ale mohlo být až o třicet procent. Upozornil na to v úterý web iDnes Prémium.

Cena plynu se promítá do ceny elektřiny a ta se následně promítne i do ceny vody. Drahé energie se tak projeví podle ředitele Sdružení oboru vodovodů a kanalizací Viléma Žáka od příštího roku. „V těch nejnáročnějších podmínkách můžou společnosti zdražit až o třetinu. Tam, kde mají novou infrastrukturu nebo nemají takovou potřebu tvorby prostředků na obnovu, tam to bude nižší,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací SOVAK Vilém Žák.

Například v Brně vyjde obyvatele kubík vody na něco málo přes 87 korun. Zatímco ve Šlapanicích, které jsou jen kilometr od Brna, lidé za kubík zaplatí 116 korun. Důvodem je to, že vodárny zde nejsou vlastněny městem. „Každá vodárenská společnost je originál, protože vyrábí z jiné vody, má jiné energetické náklady. Každá cena vodného a stočného v každé společnosti je originál,“ vysvětlil Žák.

Od příštího roku by si čtyřčlenná domácnost mohla v průměru za vodu připlatit ročně o 4 600 korun. Existují však způsoby, jak vodu ušetřit. „Dávat pozor na nějaké úniky vody, když nám protéká kohoutek, nebo třeba záchod, zkrátit dobu při sprchování a volit radši sprchu než vanu,“ doplnil odborník na šetření vodou firmy ASIO Michal Mrkývka.

O cenách vody se v tuto chvíli ještě jedná. Kolik bude voda od ledna stát, by mělo být jasné do konce roku.

Tagy: