Proč jsou za hranicemi potraviny levnější? Poláci si nenechají vše líbit, vysvětlil expert

Češi vzali polské obchody a benzinky útokem.

Češi jezdí nakupovat do Polska, expert vysvětlil proč

Drahota v českých obchodech vyhání čím dál více lidí na nákupy za hranice, konkrétně do Polska. Kilometrové kolony a fronty u obchodních domů jsou už prakticky na denním pořádku. Češi pořizují levnější potraviny, ale také palivo. Ekonom Lukáš Kovanda popsal, proč tomu tak je.

„Všechno je levnější – potraviny, to je základ a další věc – pohonné hmoty,“ chválí si Češi výlet do Polska. Podle některých mají i chutnější potraviny. Češi ale jezdí i na polské tržnice, v současné době tady nakupují nejvíc dušičkové zboží.

„Jsou dobří zákazníci, skupují všechno, říkají, že je to levnější, že máme dobré ceny,“ popisuje jeden z prodejců. A českých zákazníků v Polsku každým týdnem přibývá. Největší nápor českých zákazníků polští trhovci a obchodníci očekávají před vánočními svátky.

Chybí vládní opatření?

„V Polsku je nyní nízká daň z přidané hodnoty například na pohonné hmoty, a hlavně základní potraviny v rámci takzvaného inflačního štítu, který zavedla polská vláda na začátku letošního roku, a ten spočívá v tom, že na některé potraviny se nevztahuje DPH, je nulová, v republice 15%,“ vysvětlil ekonom.

Polská vláda také více dotuje potravinářství. „Poláci si nenechávají vše líbit, nenechávají se holit jako ovečky, Češi v tomto bohužel zaostávají a stávají se zemí zaslíbenou, třeba pro nadnárodní obchodní řetězce, které vydělávají více než v Polsku,“ pokračoval.

Připomněl, že potraviny jsou levnější nejen u polských sousedů, ale i v Německu. „To je skutečně odraz vysoké daně z přidané hodnoty, kdyby se snížila na polovinu, tak by to vyšlo na deset miliard korun, to stojí za zvážení,“ dodal.

Tagy: