Spor v koalici: Další zvyšování daní je proti dohodám, vzkazuje ODS Starostům a Pirátům

Partie Terezie Tománkové: poslanec Karel Haas (ODS)

Jakub Michálek, Karel Haas, Jaroslava Pokorná Jermanová, Karla Maříková

Zavedení nové daně z nadměrných zisků by bylo proti koaličním dohodám, protože toto opatření bylo určeno pouze k pokrytí výdajů souvisejících s energetickou krizí. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl poslanec ODS Karel Haas. Reagoval tak na nápady STAN a Pirátů, podle nichž by se mohla sektorová daň rozšířit například pro zbrojařské firmy, které nejvíce profitují z probíhající války na Ukrajině.

„Co se týče windfall tax a odvodů z nadměrných zisků energetických firem, myslím si, že bylo celou koalicí definováno, že příjem z těchto dvou mimořádných nástrojů má sloužit jako pokrytí výdajů souvisejících s energetickou krizí. Nemá to být standardní daňový příjem českého státního rozpočtu,“ uvedl v Partii Haas.

ČTĚTE TAKÉ: STAN navrhuje další zvyšování daní. Chce více sáhnout na firmy s velkými zisky

Zástupci STAN a Pirátů by chtěli dalšími příjmy dotovat podfinancované školství. „Za STAN tvrdíme, že máme-li důležité věci pokrýt všechny, musíme hledat dodatečné příjmy v rozpočtu,“ uvedl ministr školství Mikuláš Bek (STAN) pro CNN Prima NEWS s tím, že by bylo možné se zaměřit na oblast daní. „Teoreticky by mohlo jít o sektorovou daň. Rovněž by šlo rozšířit windfall daň, která je nyní funkční,“ upřesnil.

Podobně hovořil pro CNN Prima NEWS také pirátský poslanec Jakub Michálek. „Ano, pokud chceme dát dětem dobré vzdělání a kvalitní učitele, musíme je zaplatit a bude to vyžadovat další příjmy, a to podle mě zejména od těch, kteří na válce nejvíc rejžují,“ sdělil.

Na téma Michálek navázal také v nedělní Partii, kde kritizoval, že současná podoba windfall daně nesplnila očekávání. „Máme trochu problém s tím, že se řeklo, že se na dani z mimořádných zisků z energetických firem a od bankovních domů vybere 100 miliard, ale vybralo se akorát 60 miliard. Tak se ptáme, kde je těch 40 miliard, které nám tam chybí? Proč se stalo to, před čím jsme varovali, že banky budou optimalizovat a nebudou platit ty daně?“ ptal se šéf pirátských poslanců.

Připomněl také ministerstvo pro místní rozvoj vedeného jeho stranickým šéfem Ivanem Bartošem. Podle Michálka se nedostatek peněz v rozpočtu může týkat například malých obcí, které nemají prostředky na údržbu komunikací.

Haas však zopakoval, že s sektorová daň již svůj účel splnila. „Výdaje související s energetickou krizí jsou daní zhruba pokrývány. Výdaje na pomoc občanům a firmám s energetikou byly ke konci srpna někde na úrovni zhruba o 55 miliard více oproti loňskému roku, čili to odpovídá zhruba tomu výnosu 60 miliard,“ vysvětlil poslanec ODS.

Podívejte se na první část Partie s ministrem dopravy Kupkou (ODS) a poslancem ANO Kolovratníkem:

Tagy: