Michálek: Pokud chceme kvalitní školy, musíme zdanit ty, kteří na válce nejvíce „rejžují“

Jakub Michálek

Škrty ve školství vs. Fialova vize

Pokud chceme dobré vzdělání a kvalitní učitele, bude to vyžadovat další příjmy, a to především od těch, kteří nejvíce vydělávají na válce na Ukrajině, řekl CNN Prima NEWS šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. Reagoval na nápad ministra školství Mikuláše Beka (STAN), který by řešil nedostatek financí ve školství zavedením nové sektorové daně, která by mohla dopadnout například na zbrojovky. Premiér stínové vlády hnutí ANO Karel Havlíček v této souvislosti hovoří o Kocourkově.

„Ano, pokud chceme dát dětem dobré vzdělání a kvalitní učitele, musíme je zaplatit a bude to vyžadovat další příjmy, a to podle mě zejména od těch, kteří na válce nejvíc rejžují. Takových subjektů je více. Klidně se o tom bavme, ale daňové inkaso by spadlo až do roku 2025,“ uvedl Michálek pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: STAN navrhují další zvyšování daní. Chtějí více sáhnout na firmy s velkými zisky

Reagoval na slova ministra Beka, který o možném novém zdanění v souvislosti s hledáním prostředků pro podfinancované školství hovořil pro televizi CNN Prima NEWS . „Za STAN tvrdíme, že máme-li důležité věci pokrýt, musíme hledat dodatečné příjmy v rozpočtu,“ uvedl Bek s tím, že by bylo možné se zaměřit na oblast daní. „Teoreticky by mohlo jít o sektorovou daň. Rovněž by šlo rozšířit windfall daň, která je nyní funkční,“ upřesnil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ve vládě se opět mluví o sektorové dani

Podle Michálka však současná windfall daň, která je zaměřená na banky, nefunguje. „Bavme se o tom, že se mělo vybrat podle pana ministra Stanjury 100 miliard, vybralo se 60. Přitom windfall na banky navrhlo Spolu. Kde je těch 40 miliard? To je základní problém. Proč to ministerstvo udělalo tak, že banky skoro nic nezaplatily a do puntíku se naplnilo to, před čím varovali Piráti, že to banky zoptimalizují? Finanční úřady to musí prověřit,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů pro CNN Prima NEWS.

Sám ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) schválení nové daně jako reálné nevidí. „Není podle mě realistické, že bychom něco takového schválili. Zákony procházejí Sněmovnou pomalu, tudíž by podobný návrh mohl začít platit až pro rok 2025,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

Havlíček: Je to Kocourkov

Půtkám vládních představitelů nerozumí Karel Havlíček. „To je fakt Kocourkov. Náš návrh byl, že když se bude zavádět windfall daň, má být poloviční (30 až 35 %), ale spravedlivá, to znamená ne pouze na určité firmy. Proč vybrané banky? Proč šest? A měla by se dotknout i zbrojařů. Vláda se nám vysmála. Výsledek? Ukazuje se, že firmy optimalizují a že 60 % bylo moc a že nebylo správné vyjmout zbrojaře. Obávám se, že je na to dost pozdě, ale počkejme, s čím vláda přijde,“ uvedl Havlíček pro CNN Prima NEWS.

Jeho kolegyně a bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) by o nápadu diskutovala. „Pokud vykazují zisky, je potřeba o takové možnosti debatovat,“ myslí si Schillerová. Jednání je však podle ní možné teprve ve chvíli, kdy bude na stole jasný návrh.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Startuje program Oprav dům po babičce. Kdo bude mít finanční výhodu a kdo pomoc nedostane?

Nápadu na novou sektorovou daň ale nerozumí někteří koaliční partneři. „Nechápu, proč pan Bek hovoří o nové dani, když něco takového neměl projednáno. Pokud zástupci STAN chtěli nadhodit takový návrh, měli jej vznést v rámci jednání o podobě úsporného balíčku a projednal by se, stejně, jako tomu bylo u jiných věcí,“ divil se ve vysílání CNN Prima NEWS lidovecký poslanec Michael Kohajda.

Tagy: