Dárek pro Putina: Tank Tomáš už bojuje na Ukrajině. Složili se na něj Češi ve sbírce

Tank Tomáš zakoupený z peněz českých dárců už byl nasazen v bojích na Ukrajině. Oznámil to spoluautor kampaně Dárek pro Putina Martin Ondráček. Projekt ironicky pojmenovaný po ruském prezidentu Vladimiru Putinovi považuje za unikátní svorník mezi českými organizacemi, úřady a ukrajinskou stranou. Na první výročí ruské invaze do sousední země chystá iniciativu průvodu Prahou a koncert, připravené už má i projekty pro poválečnou obnovu Ukrajiny.

Projekt Dárek pro Putina vyhlásil na začátku loňského května podnikatel Dalibor Dědek. Vybrané peníze jdou na účet ukrajinského velvyslanectví v Praze a pod záštitou českého ministerstva obrany se za ně podle požadavků ukrajinské armády nakupuje u českých výrobců a dodavatelů vojenského materiálu.

„Víme, že tank Tomáš zabalili, víme, že odjel do Polska a známe člověka, který ví, kdy a kde byl nasazen do bojů na Ukrajině,“ uvedl Ondráček. Podrobnosti podle něj zná jen velmi malý okruh lidí. Marketingový tým ukrajinského generálního štábu mu slíbil, že jednoho dne podrobnosti zveřejní, ale i díky popularitě Tomáše s informacemi o něm nakládá Kyjev obezřetně, aby je nepřítel nemohl zneužít, řekl.

„Po tanku Tomáš se vybíralo na munici, denně lidé přispěli přes milion korun, a tak se každý den podepisovaly nové objednávky munice,“ popsal Ondráček další části kampaně. Dárci přispěli i na 15 mobilních systémů protivzdušné obrany Viktor české výroby, sanitky, drony nebo na výcvik vojáků a záchranářů. Dárek pro Putina pomohl také s organizací přestavby dvou nákladních pancéřovaných aut od České národní banky, která poslouží k evakuaci těžce zraněných ukrajinských vojáků. V nejbližších dnech kampaň zveřejní informace, na jakou zbraň české výroby se bude přispívat příště.

SOUVISEJÍCÍ: Ukrajinci ukázali, jak zničili chloubu Rusů za půl miliardy

K prvnímu výročí začátku války chystá iniciativa na 25. února rozsáhlou akci pro veřejnost s názvem „Máme jasno“. Její součástí bude videomapping, průvod Prahou, který projde kolem ruské ambasády a skončí u té ukrajinské, kde na večerním koncertu vystoupí čeští i zahraniční umělci. Pořadatelé očekávají i zdravice z Ukrajiny.

„Válka nepůjde vyhrát beze zbraní a Evropa nemůže dopustit, aby Ukrajina prohrála,“ uvedl Ondráček. Kampaň podle něj pomáhá přesvědčit veřejnost, že „zbraně jsou nezbytné k nastolení míru“. Názor veřejnosti se v tomto ohledu za rok války výrazně změnil, a lidé už tak neodsuzují výrobce zbraní a obchodníky s nimi, míní.

Kampaň má i nápady pro poválečné období, kdy chce přetavit nadšení dárců do nového projektu a vybírat peníze na generátory. S ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) spolupracuje Dárek pro Putina na projektu zapojmeukrajinu.cz. Ministerstvo vyhledává dodavatele a zajistí doručení generátorů na místo, iniciativa s pomocí platformy Donio bude vybírat peníze na jejich nákup. Začátek je plánovaný na 14. února.

První generátor půjde do nemocnice, kde je potřebný na zajištění chodu inkubátorů na dětském oddělení, druhý by Ondráček rád poslal na ukrajinský úřad pro jadernou bezpečnost, který ho rovněž nemá. Dosud veškeré zboží kupované z prostředků kampaně bylo vyrobené nebo přítomné v ČR, generátory budou první výjimkou.

Pomocí fiktivního e-shopu na webu zbraneproukrajinu.cz se podařilo vybrat přibližně 385 milionů korun od zhruba 100 000 dárců. Do kampaně se zapojili jednotlivci i firmy, jejich seznam je neveřejný. Zvýšený zájem dárců zaznamenal projekt kolem 21. srpna na výročí okupace bývalého Československého vojska států Varšavské smlouvy, kdy posílali jako symbolickou připomínku roku invaze po 1 968 korunách.

Tagy:
Vladimir Putin tank zbraň Ukrajina projekt Praha Ministerstvo obrany České republiky Dalibor Dědek