Výbuch a oblak hustého dýmu. Ukrajinci ukázali, jak zničili chloubu Rusů za půl miliardy

Ukrajinská 406. dělostřelecká brigáda zničila chloubu ruského obranného průmyslu – raketový systém protivzdušné obrany TOR-M2DT. „Odeslali jsme ho za ruskou válečnou lodí,“ glosovala zásah kyjevská armáda. Podle agentury Unian jde o velmi vzácný kus techniky, který stojí v přepočtu neuvěřitelných 543 milionů korun. Záběry, které střet v Chersonské oblasti dokumentují, teď kolují na sociálních sítích. Zprávy z místa bojů nelze během válečného konfliktu nezávisle ověřit.

„Rusko ve válce proti Ukrajině ztrácí vzácné kusy techniky. Tentokrát Putinova armáda zůstala bez raketového systému země-vzduch TOR-M2DT v arktické verzi,“ uvedla 406. dělostřelecká brigáda na svém Facebooku s tím, že ke zničení této techniky použila přesně naváděnou střelu M982 Excalibur. Podle informací Ukrajinců má nepřítel k dispozici pouze 12 kusů této techniky.

„Ruské ozbrojené síly poslaly na Ukrajinu arktickou verzi systému TOR SAM, TOR-M2DT. Jak ukázala 406. dělostřelecká brigáda, hoří ještě lépe a jasněji než obyčejný TOR,“ napsal na svém Telegramu podle agentury Unian izraelský důstojník Jigal Levin.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci rozdrtili ruské velitelství. Dron zachytil okupanty, kteří prchali na kradené motorce.

Vozidlo TOR-M2DT vyvinula ruská společnost JSC Izhevsk Electromechanical Plant Kupol a bylo speciálně navrženo pro použití v drsném arktickém prostředí. TOR-M2DT na podvozku pásového terénního vozidla DT-30PM se skládá ze dvou pásových vozidel. První vozidlo je obsazeno posádkou a je odtud řízená palba. Druhé slouží k přepravě odpalovací stanice raket TO-M2 a je tam umístěn radar, uvádí web Military Today.

TOR-M2DT byl poprvé veřejně odhalen během nácviku ruské přehlídky ke Dni vítězství v roce 2017. První várka vozidel byla dodána hned následující rok. V prosinci 2022 ukrajinská média upozornila na to, že Rusové nasadili tyto systémy do války na Ukrajině.

„Systém protivzdušné obrany v hodnotě více než 25 milionů dolarů, který měl za úkol krýt nejen vojáky, ale i strategicky důležité ruské cíle, úspěšně vyslali dělostřelci ukrajinského námořnictva za ruskou válečnou lodí,“ dodala 406. dělostřelecká brigáda s odkazem na legendární prohlášení obránců Hadího ostrova z počátku invaze.

Tagy:
válka Ukrajina záběry Rusko protivzdušná obrana Chersonská oblast TOR-M2DT