CNN: Okupanti jsou potravou pro děla. Ruská taktika bojů u Bachmutu je neudržitelná

Bitva o Bachmut trvá již několik měsíců a situace se z pohledu ukrajinské strany zhoršuje. Doněckému městu totiž hrozí obklíčení. Podle estonské vojenské rozvědky existuje možnost, že se ukrajinská armáda z Bachmutu v dohledné době stáhne. Ze strategického hlediska nemusí jít pro Ukrajince o katastrofu. Rusové totiž na východní frontě trpí obrovskými ztrátami, vyplývá z reportáže CNN.

„Bachmut považujeme za naši pevnost. Naši vojáci, kteří u tohoto města padli, jsou hrdinové. Pokud urychleně obdržíme nové zbraně, získáme nejen území kolem Bachmutu, ale začneme také osvobozovat celý Donbas,“ uvedl ve svém hlášení ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rusové nicméně v okolí Bachmutu pomalu postupují. Zásluhy na tom mají především žoldnéři z Vagnerovy skupiny. Ta čím dál častěji využívá rekrutované trestance přímo z ruských věznic k útokům na ukrajinské pozice, upozorňuje CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Matku i sestru polil benzínem a zapálil. Krutého vraha v řadách vagnerovců dostali Ukrajinci

Zpravodajské služby tvrdí, že vagnerovci, kteří odmítnou bojovat, jsou na místě zastřeleni. Vůdce soukromé vojenské skupiny Jevgenij Prigožin řekl, že chce více bojovníků – nemilosrdných, brutálních a postradatelných. Zdá se, že vagnerovci na východní frontě umírají po stovkách, což dokazují i snímky z ukrajinských bezpilotních letounů.

„Rusové nejprve vyšlou jako potravu pro děla lidi bez bojových zkušeností, aby vyčerpali naše bojovníky. Pak teprve pošlou vlastní speciální jednotky,“ uvedl jeden z ukrajinských vojáků.

I přes některé dílčí úspěchy je pravděpodobné, že útočná taktika Vagnerovy skupiny počítající s obrovskými ztrátami bude dlouhodobě neudržitelná. Vagnerovci totiž dost možná již za chvíli ohledně lidských zdrojů nebudou mít možnost kde brát.

Podle expertů by i případné obsazení Bachmutu ruskou armádou bylo – stejně jako v případě nedalekého Soledaru – pro Kreml spíš symbolickým vítězstvím než opravdovým strategickým úspěchem. Ukrajinci navíc na území centrálního Donbasu vybudovali hustou a hlubokou obrannou síť.

Tagy: