Datovky netáhnou, řada lidí je ignoruje. Krok, který může skončit i exekucí, varují experti

Do datové schránky se stále půl milionu lidí nepřihlásilo.

Už více než čtvrt roku musejí mít podnikatelé v Česku povinně datovou schránku. Přesto se ale do ní půl milionu lidí stále nepřihlásilo. Podle expertů je to chyba, která se nemusí vyplatit. Třeba když vám tam přistane pokuta.

Zavedení povinného využívání datové schránky pro živnostníky vyvolalo na počátku roku vlnu nevole. Přes 455 tisíc lidí ji ignoruje pořád.

„Například jim tam může přijít některá pokuta. Nebo důležitá zpráva a už jim to nepřijde jiným způsobem – ani poštou, ani fyzicky – a pak jim z toho může hrozit i v nejhorším případě třeba exekuce,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Anna Marie Lichtenbergová, vedoucí odboru komunikace z Digitální a informační agentury.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klesající schodek rozpočtu? Optický klam pro zoufalé voliče pětikoalice, shodli se komentátoři

Zpráva v datové schránce se totiž po deseti dnech i bez přečtení považuje automaticky za doručenou. V Česku využívají datovou schránku necelé čtyři miliony podnikatelů, firem, ale i soukromých osob. Počet podnikatelů, kteří se do datovky stále nepřihlásili, každým měsícem klesá. Proti červnu počet klesl zhruba o 20 tisíc opozdilců.

Jak získat přihlašovací údaje

„Ve chvíli kdy si člověk zrušil živnost, nikoli ji jenom pozastavil, v tu chvíli datovou schránku nemusí aktivně využívat,“ doplnila Lichtenbergová. V prvním čtvrtletí letošního roku se rozhodlo činnost ukončit 178 tisíc podnikatelů, což je více než za poslední tři roky dohromady.

Pokud se plánujete přihlásit do datové schránky, tak musíte počítat s tím, že přihlašovací údaje, které jste obdrželi před čtvrtrokem, vám fungovat nebudou. Musíte si nechat vystavit na CzechPointu nové nebo se přihlásit pomocí identity občana.

Tagy: