Klesající schodek rozpočtu? Optický klam pro zoufalé voliče pětikoalice, shodli se komentátoři

Komentátoři Martin Schmarcz (vlevo) a Thomas Kulidakis (vpravo)

360° 3.7.2023

Nová čísla vývoje rozpočtu bych nazval lákavým optickým politickým klamem. Zoufalí voliči pětikoalice, kteří čekají alespoň na jeden maličký důvod, by si mohli říct, že mají proč vládu znovu zvolit. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl komentátor deníku Právo Thomas Kulidakis. Jeho kolega z webu Info.cz Martin Schamrcz s ním plně souhlasil. Domnívá se, že kabinet Petra Fialy (ODS) nemůže ekonomickou situaci řešit jen skrze čísla, která jsou oznámena.

Ačkoliv se schodek státního rozpočtu ke konci června snížil na 215,4 miliardy korun, nezavdává to podle Kulidakise k optimismu. „Výsledek je ‚pouze‘ druhý nejhorší. Když jsem se díval na časovou osu, tak premiér Fiala říkal, že počkáme na léto a uvidíme. Tradičně to tak ale bývá, že v červnu je situace lepší, protože tam jsou zálohové daně. Problém je však ten, že to jsou zálohy – ještě se bude zúčtovávat. Nevíme, kolik stát bude vracet peněz,“ konstatoval komentátor.

Aktuální výsledek rozpočtu proto podle něj dobrý není. „Když premiér říkal, že počkáme na léto, tak věštil takzvaně na jistotu. Věděl, že se může něco zlepšit,“ pokračoval. Už za týden se bude ve Sněmovně řešit konsolidační balíček. Kulidakis očekává velký boj.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rušení daňových výjimek připraví rodiny až o desítky tisíc korun. Co všechno podraží?

„Bude tam řada pozměňovacích návrhů. Teď to vypadá, když sledujeme nová čísla vývoje rozpočtu, jako lákavý optický politický klam. Zoufalí voliči pětikoalice, kteří čekají alespoň na jeden maličký důvod, by si možná mohli říct, že mají proč vládu znovu zvolit,“ uvedl.

S tím souhlasil i Schmarcz. „Myslím, že vláda nemůže situace vést jenom na tom, jaká jsou čísla. Fascinuje mě, že sice stouply příjmy o 16 procent, ale výdaje o několik desetinek víc. To znamená, že vláda udělala co? No, neudělala nic. Netrhla tím kormidlem. Čekal bych, že třeba stoupnou příjmy o 16 procent, výdaje třeba o 12, 13 procent – že se aspoň maličko začne šetřit. To se nezačalo,“ kritizoval komentátor.

Odborníci podle něj říkají, že se něco musí udělat. „Pokud se vláda chce dostat do (očekávaného) deficitu, tak se nyní nemůže uspokojit a říct, jak je to dobré,“ mínil.

Tagy: