Příběhy z pekla na Rhodu. Dcera se se mnou loučila, ještě teď se klepu, líčí Kateřina v slzách

Lidé se obávají o své příbuzné na Rhodu.

Příběhy lidí vracejících se z Rhodu

Turisté se evakuují z řeckého ostrova Rhodos, který sužují masivní požáry. Někteří lidé se obávají o své nejbližší, kteří museli před ohněm uprchnout jen v tom, co měli na sobě. Cestovní kanceláře na řecký ostrov i přesto posílají další lidi.

Kateřina Klvaňová byla na řeckém ostrově Rhodos spolu s přáteli na letní brigádě v jednom z tamních hotelů. „Náhodou nás vzali do auta o půl druhé ráno. Nic jsme nevěděli. Museli jsme si poradit sami,“ popsala Klvaňová. „Já se klepu. Dcera musela z hotelu odejít jen v tom, co měla. Volala mi a v podstatě se se mnou loučila, že tam hoří, že musí utíkat jenom v zástěrce. Nepřála bych to nikomu zažít. Jsem šťastná, že je v pořádku,“ uvedla Jana, maminka Kateřiny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Všichni utíkají, musíme pryč. Reportér Primy natočil dramatický úprk před plameny na Rhodu

Čas na balení neměla ani další Češka vracející se z Rhodu, na dovolené strávila necelé tři dny. „Ve čtvrtek jsme přiletěli a v sobotu už jsme se museli evakuovat. Měli jsme asi jenom tři minuty na zabalení, takže jsme jen sklapli kufry. Celé odpoledne nešel proud, nefungovala kuchyně,“ sdělila česká turistka.

V noci na úterý na Letiště Václava Havla Praha přiletěla dvě letadla se stovkami českých turistů. Zatímco v příletových halách jsou k vidění šťastné návraty evakuovaných lidí z Rhodu, na odletech by se atmosféra dala krájet. Řada lidí totiž nedostala od cestovních kanceláří jinou možnost než odletět. „Nenabídli nic,“ uvedla jedna z turistek. „Řešila jsem to od neděle ráno,“ dodala další.

Obavy z cesty na Rhodos měla i další klientka. Té nakonec pracovníci infolinky měli místo cesty do Řecka nabídnout dovolenou v Turecku. „My jsme tu změnu akceptovali, počítali jsme s tím. Následně nám ale přišla zpráva, že náš zájezd na Rhodos se realizuje beze změny,“ popsala klientka CK Čedok Lucie Matrková.

Zástupci cestovní kanceláře měli paní Matrkovou znovu ujišťovat, že v místech, kam míří, žádné nebezpečí nehrozí. „My jsme argumentovali, že je to zasaženo požárem, že letět nechceme. Cestovní kancelář nás poučila o tom, že v takovém případě nám propadá celá kupní cena zájezdu a že si případně od nich můžeme koupit zájezd nový,“ uvedla Matrková. Cestovní kancelář chce kvůli případným kompenzacím jednat i s ministerstvy vnitra a pro místní rozvoj.

Tagy: