Byli ohroženi Češi. Vláda měla k evakuaci turistů z Rhodu udělat víc, míní Fiala z SPD

Radim Fiala (SPD) byl hostem pořadu K věci.

K VĚCI 25.7.2023

Jednalo se o bezprostřední ohrožení českých občanů. Vládní letadla měla být na místě už dávno, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala k evakuaci českých turistů z požárem zasaženého Rhodu. Českou vládu zkritizoval také za to, že měla víc jednat s cestovními kancelářemi. Ocenil naopak nabídku pomoci českých hasičů.

Vláda měla podle Fialy udělat pro evakuaci českých turistů víc, protože se jednalo o bezprostřední ohrožení občanů. „První věc, kterou musí stát udělat v situaci, která bezprostředně ohrožuje život nebo majetek, je pomoci českým občanům. Od toho stát je. Máme k němu mít důvěru, obracet se na něj a věřit, že nám v takových situacích pomůže,“ uvedl.

ČTĚTE TAKÉ: Migrační pakt je pro Česko výhodný, chceme jít ale ještě dál, nastínil Fiala další kroky

Zkritizoval také ministerstvo zahraničních věcí pod vedením Jana Lipavského (Piráti). Resort měl podle něj vydat důraznější varování českým občanům. Ministerstvo na svých webových stránkách zveřejnilo informaci, že turistům nedoporučuje postižené oblasti navštěvovat. V této souvislosti se v úterý dopoledne vyjádřil i premiér Petr Fiala (ODS). Také on návštěvu Rhodu Čechům nedoporučil.

Kritika předsedy poslaneckého klubu SPD směřovala rovněž na nedostatečné jednání se zástupci cestovních kanceláří. „Lidé do Řecka odletěli proto, že kdyby neodletěli, tak by museli zaplatit další storno poplatek. Myslím si, že vláda měla s cestovkami jednat o tom, že by svým klientům vystavily nějaký poukaz,“ uvedl Fiala.

Letadla tam měla být už dávno

„Jednalo se o bezprostřední ohrožení občanů České republiky. A když se podíváte na to, že Rhodos je velikosti Karlovarského kraje, je tam jenom jedno letiště, tak jsem přesvědčen, že vládní letadla měla být na místě už dávno,“ řekl v pořadu K věci Fiala.

Předseda vlády v neděli uvedl, že vyslání vládních speciálů bude možné, jestliže by se ukázalo, že kapacita repatriačních letů nestačila. „Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) mi potvrdila, že armádní letadla jsou připravena okamžitě odletět do Řecka, pokud si to situace vyžádá,“ uvedl na Twitteru. V úterý ministerský předseda médiím oznámil, že vládní lety nebude nutné vyslat, neboť kapacity jsou dostatečné.

Místopředseda SPD vedle toho uvítal nabídku pomoci českých hasičů. „Čím dřív se požár uhasí, tím samozřejmě pro všechny země lépe. V takové situaci musíme spolupracovat,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) Řecku nabídl pomoc, to jí však zatím nevyužilo. Podle posledních informací se zdá, že by řečtí požárníci mohli brzy dostat oheň pod kontrolu.

Tagy:
požár hasiči Řecko Vít Rakušan ODS Petr Fiala Česká pirátská strana Hasičský záchranný sbor Jan Lipavský Jana Černochová Starostové a nezávislí Rhodos Radim Fiala Česko Svoboda a přímá demokracie Vláda ČR Ministerstvo zahraničních věcí České republiky