Dceři našli nádor na mozku, přiznala po letech Čaputová. Prezidentský post málem odmítla

Bývalá slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Poslední projev prezidentky Čaputové

Bývalá slovenská prezidentka Zuzana Čaputová prožívala na začátku svého mandátu v roce 2019 nelehkou rodinnou situaci. V době, kdy se celá země připravovala na její inauguraci a vstup do úřadu, se dozvěděla, že lékaři našli její dceři Emmě nádor na mozku. Veřejnost se to dozvěděla až po vydání knihy rozhovorů Nestratiť sa sama sebe. Diagnóza ji šokovala natolik, že zvažovala odstoupení z nejvyšší státní pozice. Píše o tom web topky.sk.

Vše odstartovalo zranění druhé dcery, tehdy osmnáctileté Ley, která špatně doskočila během hodiny tělesné výchovy. Jelikož se necítila dobře, vzala ji exprezidentka k lékaři. Vyrazila s nimi i tehdy patnáctiletá Emma, která trpěla často migrénami, připomíná web topky.sk pasáže z nové knihy rozhovorů novináře Erika Taberyho s Čaputovou.

K TÉMATU: Čaputová se rozloučila s úřadem. Slovensko je zraněné, ale umí být soudržné, pronesla

„Starší dcera byla v pořádku. Jenže té mladší našli nádor na mozku. Byla to velká emocionální rána do mého nejslabšího místa, kterým jsou mé děti. Nebo přesněji šlo o ránu do nejsilnějšího místa,“ svěřila se.

Emmě prý v první chvíli ani nedokázala říct celou pravdu a pouze jí sdělila, že budou ještě následovat další vyšetření. „Pamatuji si tu cestu domů autem, jelikož Emma měla slzy v očích,“ vzpomínala na těžké chvíle na začátku června 2019.

„Kvůli té šílené vnitřní bolesti a strachu, které jsem nemohla vyjádřit, jsem si hluboko vrývala nehty do rukou, abych tu bolest cítila. Nedokázala jsem ji naplno prožít,“ popsala.

Prezidentka i máma 24 hodin

Do inaugurace přitom zbýval asi pouhý týden. Když se Čaputová dozvěděla tuto zdrcující zprávu, zvažovala, že do prezidentského úřadu vůbec nenastoupí. „Byla jsem připravená, že prezidentský slib nesložím a budu s ní, pokud to bude nutné. Nevěděla jsem, co se bude dít. Byla přede mnou obrovská změna a do toho přišlo týden před tím něco takového,“ uvedla.

Hned druhý den po oznámení diagnózy zašli s exmanželem do nemocnice. „Už to, že mi v telefonu řekli, abychom přišli, že zasedalo i konsilium, mě dostalo. Sesypala jsem se, Emmka byla ve škole, nikdy v životě jsem tak zoufale neplakala,“ přiznala.

Zprávy však byly povzbudivé – vše nasvědčovalo tomu, že nádor lze operovat, aniž by došlo k poškození sluchu nebo zraku. „Neuměla jsem si představit, že bych musela být matka 24 hodin denně a současně 24 hodin hlavou státu. Lékaři mi řekli, abych zatím nic nerušila,“ přiblížila.

„Měli pravdu – pokud by museli dceru hospitalizovat, byl by to zcela jiný příběh,“ dodala Čaputová. Po dvou letech se během kontrol ukázalo, že nádor neroste a zdravotní stav Emmy se lepšil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: První den Pellegriniho v paláci. Bez první dámy, zato si navzdory zákazu venčení přivezl psa

Tagy: