První den Pellegriniho v paláci. Bez první dámy, zato si navzdory zákazu venčení přivezl psa

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini při přehlídce čestné stráže před Prezidentským palácem po své inauguraci, 15. června 2024, Bratislava, Slovensko.

Vstup z inaugurace Petera Pellegriniho

Nového slovenského prezidenta Petra Pellegriniho čeká první den v Grasalkovičově paláci, do něhož dorazil za přísných bezpečnostních opatření. S sebou si nepřivedl partnerku, za to však svého psa. Inaugurace nového prezidenta se zúčastnili Miloš Zeman a Andrej Babiš. Čeští ústavní činitelé přítomni nebyli. Podle komentátora Martina Schmarcze k tomu ani nebyl důvod.

Slovenský prezident Peter Pellegrini převzal od bývalé prezidentky Zuzany Čaputové bratislavský Prezidentský palác. S sebou si nepřivezl partnerku, zato s ním však jeho nový domov bude sdílet jeho pes, kterého stihl ještě ráno před inaugurací vyvenčit.

ČTĚTE TAKÉ: Čaputová se loučí s úřadem: Slovensko je zraněné, ale umí být soudržné, pronesla

Psa by rád podle svých slov  venčil v zahradách před palácem, které jsou volně přístupné pro veřejnost, ale psi tam nesmějí. Pellegrini si přál, aby se tam jeho pes mohl pohybovat, nicméně mu to nebylo umožněno. Bude si tak muset najít jiné místo.

Odpoledne Pellegriniho ještě čeká setkání se zástupci mladé generace a seniory. Chce tak symbolicky zbořit zdi mezi Slováky a pokusit se spojit rozdělenou společnost.

Celou inauguraci provázela přísná bezpečnostní opatření. Prezidentský palác z oblohy strážily drony i vrtulník. Byl rovněž omezen počet novinářů, kteří mohli jít na inauguraci do budovy Slovenské filharmonie a Prezidentského paláce.

Již v pondělí čeká nového prezidenta první zahraniční cesta, a to na neformální summit EU, kde zastoupí premiéra Fica. Ten se stále zotavuje ze střelných zranění, která utrpěl po útoku atentátníka v polovině května. Ještě v červnu také navštíví Českou republiku.

Kdyby přijel Petr Pavel, vypadalo by to jako šaškárna“

Na inauguraci nové hlavy Slovenska byl přítomný bývalý český prezident Miloš Zeman a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Jejich přítomnost vyvolala zejména na sociálních sítích debatu, zda by se inaugurace neměl zúčastnit i prezident Petr Pavel a premiér Petr Fiala. „Protokolárně není důvod, aby tam někdo jel. Zuzana Čaputová také nebyla na inauguraci Petra Pavla, přestože jsou dobří přátelé. Ústavní činitelé na inaugurace zkrátka nejezdí,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Martin Schmarcz.

Miloš Zeman a Andrej Babiš byli na inauguraci podle Schmarcze pozváni jako přátelé. „Jsou to blízcí lidé a levicoví politici. Navíc Petr Pavel a Petr Fiala Pellegriniho za 11 dní uvítají v Praze. Kdyby tam jeli, vypadalo by to trochu jako šaškárna,“ dodal Schmarcz.

S tím souhlasí i komentátor Thomas Kulidakis, podle kterého si inaugurovaný prezident může na ceremoniál pozvat koho chce. „Vzpomeňme si, jak pětikoaliční vláda během prezidentských voleb na Slovensku vehementně podporovala Pellegriniho protikandidáta. On ani neměl důvod, aby si Petra Fialu pozval. Naopak pozval ty, kteří ho během kampaně podporovali,“ řekl Kulidakis.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Slovenským prezidentem už je Pellegrini. Žijeme v době, kdy se bortí jistoty, řekl v projevu

Tagy: