Čaputová se loučí s úřadem: Slovensko je zraněné, ale umí být soudržné, pronesla

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Poslední projev prezidentky Čaputové

Slovensko je zraněné a rozdělené, ale vždy dokázalo, že se umí sjednotit, řekla v posledním projevu končící prezidentka Zuzana Čaputová. Apelovala rovněž na solidaritu, dialog a pochopení. V závěru řeči poděkovala, že mohla v prezidentském úřadě působit, a pronesla, že jí bylo ctí sloužit své zemi.

„Ve svém inauguračním projevu jsem řekla, že nabízím své ruce, srdce i hlavu službě vám všem. Nastupovala jsem s ambicí být hlasem těch, kteří nejsou slyšet,“ uvedla v posledním prezidentském projevu.

K TÉMATU: Pellegrini zavítá do Česka na konci června. Na setkání s Pavlem se těším, prohlásil

Dále řekla, že se během svého působení snažila věnovat mnohým tématům, například domácímu násilí. „Usilovala jsem také o to, aby se zlepšily sociální poměry seniorů a aby se lidé, kteří čelí chudobě, mohli spolehnout na adresnou pomoc. Má snaha směřovala i k příslušníkům menšin, aby nečelili jinému zacházení nebo diskriminaci, ale abychom je vnímali jako obohacení naší společnosti,“ uvedla.

Zmínila pomoc mladým lidem nebo prosazení mnoha iniciativ. „Za důležitou jsem považovala i ochranu ústavnosti. Posoudila jsem a podepsala stovky zákonů. Pokud to bylo nutné, uplatnila jsem právo veta, případně požádala Ústavní soud o posouzení,“ pronesla Čaputová.

Soudržnost i strach

Končící hlava státu kromě toho zdůraznila, že země má před sebou velký úkol upevnit důvěru a vzájemné pochopení ve společnosti. „Slovensko, jsi zraněné a rozdělené, ale vždy jsi dokázalo, že umíš být také soudržné a schopné se spojit v lidskosti,“ prohlásila. Zároveň ale řekla, že v mnoha lidech „dřímá hněv a strach“. „Křehké pouto důvěry jako by se ještě více oslabilo pod tlakem reality složitého období,“ uvedla.

Nenávistné projevy se podle jejích slov přenesly z prostoru sociálních sítí do života lidí. Vyhrocená společenská situace pak, jak končící prezidentka uvedla, vedla k útoku na gay bar Tepláreň v Bratislavě, ale i k atentátu na premiéra Roberta Fica (Směr-SD). „Mé milované Slovensko, zblízka jsem mohla vidět tvou bolest i radost a potenciál v úžasných lidech. Přeji ti klidnější dobu a mnohem více lidskosti,“ prohlásila na konci projevu s tím, že jí bylo ctí sloužit v prezidentském úřadu.

Dosluhující prezidentku Čaputovou vystřídá v úřadě Peter Pellegrini, který vyhrál slovenské prezidentské volby na přelomu března a dubna. Ten bude do úřadu jmenován v sobotu 15. června.

Končící hlava státu navštívila při své poslední zahraniční cestě Českou republiku. Její český protějšek Petr Pavel jí ve čtvrtek udělil nejvyšší státní vyznamenání Řád Bílého lva. Čaputová mu naopak předala nejvyšší slovenské vyznamenání, tedy Řád bílého dvojkříže I. třídy.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pellegrini zavítá do Česka na konci června. Na setkání s Pavlem se těším, prohlásil

Tagy: