Decroix: Když se nic nezmění, důchod nebude mít vůbec nikdo. Zmínila i možný krach státu

Eva Decroix v Partii Terezie Tománkové

360° (95)

Aktuální důchodový systém je podle první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Evy Decroix neudržitelný a pokud se něco nezmění, nebude mít ve stáří penzi nikdo. Uvedla to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Doplnila, že v opačném případě by hrozil krach státu. S tím, že je potřeba „něco udělat“, souhlasil i poslanec Jaroslav Bžoch (ANO). Zároveň však dodal, že ve změně věku odchodu do důchodu odpověď nevidí.

„Myslím, že je důležité neustále opakovat, že aktuální důchodový systém není udržitelný. Pokud se něco zásadně nezmění, nebude mít důchody nakonec nikdo,“ popsala v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Eva Decroix. V opačném případě by hrozil krach státu. Podle političky je zřejmé, že bude nutné hledat cestu, která možná nenabídne tak štědré důchody, jako nyní.

ČTĚTE TAKÉ: Gregorová exkluzivně po návštěvě Charkova: Lidé na hřbitově chodí s lopatou a pohřbívají syny

Na konci března prohlásil prezident Petr Pavel, že mezi politiky panuje shoda, že je důchodová reforma potřebná. Ze schůzky vyplynulo, že se zaměří hlavně na zvýšení věku odchodu do důchodu. Opoziční hnutí ANO však později prohlásilo, že s prohlášením nesouhlasí.

„Shoda na tom, že bychom potvrdili nebo souhlasili s vyšším věkem odchodu do důchodu, opravdu neproběhla,“ popsal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jaroslav Bžoch (ANO).

„Působí to na mě velmi rozpačitě. Pokud je u stolu 15 nebo 20 lidí a nejsou schopni se dohodnout ani na tom, na čem se shodli... nevím, co si o tom má volič myslet,“ kontrovala Decroix.

Podle první místopředsedkyně poslaneckého klubu není změna důchodů něco, co by se týkalo jen jedné politické strany. „Chtěla bych, aby hnutí ANO bylo ochotno nadále o tom jednat a hledat kompromis,“ řekla Decroix.

Podle Bžocha je v současnou chvíli nepřijatelné, aby se věk navyšoval. „Chybí nám demografické analýzy. Pocházím z Ústeckého kraje, kde je věk dožití určitě jiný než je například na Vysočině nebo jižní Moravě,“ argumentoval. Nicméně doplnil, že on s kolegy souhlasí, že je třeba něco udělat. Ve změně věku odchodu do důchodu ale odpověď nevidí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Korecký: Z nezkušené Nerudové budou v Bruselu trnout, Síkela taky není kdovíjaký lumen

Tagy: