Dělal lesníka a hasiče, ve Francii měl přitom založit hned tři lesní požáry. Proč?

Francouzské úřady obvinily jednoho z dobrovolných hasičů z úmyslného založení nejméně tří lesních požárů. Muž se k činu přiznal, dělal to údajně v touze po adrenalinu a po úniku z „tíživého rodinného prostředí“. Pikantnosti celému případu dodává fakt, že dobrovolný hasič zároveň pracoval jako lesník a měl požárům zabraňovat.

V době letních lesních požárů v Evropě se na sociálních sítích obvykle rozehrává diskuze, zda za plameny stojí globální oteplování, anebo lidská nedbalost či úmysl. Minimálně na jihu Francie šlo, zdá se, o ten druhý případ.

V oblasti jihofrancouzského města Montpellier došlo v poslední době k sérii lesních požárů. Ze tří z nich viní prokuratura jednoho z dobrovolných hasičů, který se na hašení plamenů podílel. Média překřtila dotyčného na hasiče-pyromana.

Žhář se podle webu France 24 k obviněním přiznal. Zapalovačem měl založit lesní požáry 26. května, 21. července a v noci na 27. července.

„Když jsme se ho ptali na motiv, řekl nám, že to dělal proto, aby vyprovokoval hasičský zásah, což by ho zachránilo z tíživého rodinného prostředí. Dělal to také kvůli vzrušení, jaké mu tyto zásahy poskytovaly,“ uvedl prokurátor Fabrice Belargent.

„Dle svých vlastních slov hledal adrenalin. Měl také potřebu získat společenské uznání,“ dodala prokuratura.

Ironií osudu s plameny souviselo i plnohodnotné zaměstnání obviněného. Muž ve věku mezi 30 a 40 lety totiž pracoval jako lesník. Jeho hlavním úkolem byla přitom prevence požárů.

Právnička dobrovolného hasiče oznámila, že její klient svého činu hluboce lituje a stydí se. „Omluvil se také hasičům, se kterými pracoval a které vnímá jako svou velkou rodinu. Je to muž, který je své práci velmi oddán. Z jeho pozice je těžké to vysvělit. Určitým způsobem byl rád, když ho zatkli. Ve své podstatě to popsal jako závislost,“ uvedla právnička.

Pokud se vina dobrovolného hasiče potvrdí, hrozí mu až patnáct let za mřížemi. Navíc by musel zaplatit pokutu ve výši 150 tisíc eur (3,7 milionu korun).

Tagy: