Dělník ubodal dvěma noži svou matku. Potrestán je za opilství, podle znalců byl nepříčetný

Krajský soud v Ústí nad Labem poslal na osm let do vězení dělníka Lukáše Seimla, který podle obžaloby vloni v listopadu na Teplicku ubodal svou 52letou matku. Před senátem 31letý muž přiznal vinu. Soud ho následně nepotrestal za vraždu, ale za zločin opilství. V době útoku byl muž podle znalců nepříčetný.

„Neužíval předepsanou medikaci a po předchozím užití psychotropní látky metamfetamin si přivodil psychotický stav. Úmyslně se tedy přivedl do stavu nepříčetnosti,“ vysvětlil státní zástupce Vladimír Jan.

ČTĚTE TAKÉ: Případ brutální vraždy v Tunisku uzavřen. Češka zabití manžela plánovala, hrozí jí doživotí

Seiml si podle rozsudku vloni 20. listopadu kolem 18. hodiny v přízemním bytě domu v Bžanech nedaleko Teplic vzal z kuchyňské linky menší nůž s deseticentimetrovou čepelí a matku s ním v koupelně dvakrát bodl do pravého ramene. „Čepel nože zlomil, a proto se vrátil zpátky do kuchyně a vzal si nůž s třiceticentimetrovou čepelí. Vrátil se do koupelny a svou matku dvakrát bodl do oblasti krku,“ uvedl soudce Roman Felzmann.

V obývacím pokoji se zraněnou matku ještě snažil držet, ta se mu ale vytrhla a utekla do patra za sousedkou. Záchranáři těžce zraněnou ženu se čtyřmi bodnými ranami převezli do Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, kde během noci zemřela.

Trpěl halucinacemi a bludy

„Velmi mě zasáhlo, co Lukáš mé sestře udělal. Nikdy mu to neodpustím. Jako kdyby nám zabil mámu,“ řekl před soudem strýc obžalovaného. „Chtěl bych se omluvit rodině. Budu toho litovat do konce svého života,“ reagoval Seiml. Přiznal, že delší dobu před zločinem míchal předepsané léky s alkoholem. Denně prý vypil osm až 15 piv, údajně také jednou měsíčně šňupal pervitin.

Podle znalců trpěl Seiml halucinacemi a bludy, a pro společnost by tak byl jeho další pobyt na svobodě nebezpečný. Soud mu proto uložil ochranné léčení psychiatrické a protitoxikomanické ústavní formou v psychiatrické nemocnici. Příbuzným musí zaplatit náhradu nemajetkové újmy v celkově výši přes pět milionů korun. Rozsudek je pravomocný, obě strany se vzdaly práva na odvolání.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Střet fotbalových fanoušků vyústil v ubodání mladého muže. Policie zadržela téměř sto lidí

Tagy: