Demonstrace jako Dny Varšavské smlouvy? Arogance moci, kritizoval Pekarovou Fiala

Předseda poslanců SPD Radim Fiala

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 17.9.2023

Sobotní demonstraci v Praze označila předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) ironicky jako „Dny Varšavské smlouvy“. To je symbol arogance moci, komentoval to v Partii Terezie Tománkové místopředseda SPD Radim Fiala. Pekarová mu však ve vysílání CNN Prima NEWS oponovala, že lidé na Václavském náměstí požadovali odchod z EU či z NATO, což by například přineslo výrazné zchudnutí Čechů.

„Je potřeba říct, za co ti lidé plédují. Chtějí například vystoupení z EU a NATO. Neuvědomují si, že by kvůli tomu výrazně zchudli. Titéž tvrdí, že žijeme v totalitě, což objektivně není pravda. Řada lidí nechce žít ve svobodné společnosti a chtějí vládu pevné ruky. Ale klíčové je srovnat jejich počet s těmi, kteří přijeli do Mošnova za technikou NATO,“ uvedla Pekarová k sobotní demonstraci.

ČTĚTE TAKÉ: EXKLUZIVNĚ: Obří průšvih. Pražské školy a školky nebudou mít místa pro desetitisíce dětí

Hned v sobotu označila demonstraci na sociální síti X za „Dny Varšavské smlouvy“. „Na dnech Varšavské smlouvy na Václavském náměstí bylo o cca 90 tisíc méně lidí než na Dnech NATO. Myslím, že to vypovídá o tom, na jaké straně česká společnost stojí. Ráda bych občanům poděkovala, protože drtivá většina ukazuje, že ví, kdo je agresor a čemu se musíme bránit,“ napsala.

Tato slova se však nelíbila Fialovi. „Nazvat to Dny Varšavské smlouvy je úplná arogance moci. Jsou to lidé, kteří využili svého ústavního práva a šli říct, že to děláte špatně. Co se týče vystoupení z EU, tak když vidí, co nás čeká s Green Dealem, různé genderismy či 70 pohlaví, nemůžeme se jim divit,“ oponoval Fiala.

Zkritizoval také politiku vlády vůči Číně. „Evropa zaostává za realitou, zchudneme, protože financujeme ideologie. Tak se nedivte lidem, že chtějí z EU vystoupit. Budete jezdit páchat dobro na Tchaj-wan a nic z toho nebude. Pan Scholz jezdí do Číny, která je nejsilnější ekonomika na světě. Porušili jste politiku jedné Číny,“ doplnil šéf poslanců SPD.

Pekarová však uvedla, že „politika jedné Číny“ nevylučuje jednání s Tchaj-wanem. Podle ní to navíc přináší ovoce. „Máme z toho výsledky jako například stipendia pro české studenty,“ uvedla.

Tagy: