Demonstraci v Praze svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci, řekl premiér Fiala

Petr Fiala

Sobotní demonstraci na Václavském náměstí, které se účastní desítky tisíc lidí, svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci, mají blízko k extrémním pozicím a jsou proti zájmům ČR, řekl novinářům premiér Petr Fiala (ODS) v Líbeznicích u Prahy. Místopředseda vlády a ministr vnitra Víta Rakušan (STAN) na Twitteru uvedl, že bere vážně obavy lidí, kteří na demonstraci přišli. Řešení situace ale podle něj neleží v příklonu k Putinovu Rusku. Podle policie se na dnešní protivládní demonstraci sešlo 70 000 lidí.

Premiér v rámci kampaně před komunálními volbami cestuje po středních Čechách. „Je jasné, že ruská propaganda a dezinformační kampaně se objevují na našem území opakovaně a někdo jim prostě podléhá,“ uvedl Fiala. Dodal, že každý má právo vyjádřit své postoje a demonstrovat. „Interpretace událostí, které jsem já měl zatím možnost vidět, ukazují na silně proruské postoje, a podle mě to neodpovídá tomu, co jsou zájmy České republiky a našich občanů,“ doplnil Fiala.

Ministr vnitra Rakušan uvedl, že bere vážně obavy lidí, kteří na demonstraci přišli. „Proto pracujeme na řešeních, která strach lidí z budoucnosti zmírní. Ta řešení ale neleží v příklonu k Putinovu Rusku, v tom se s řečníky neshodnu,“ uvedl vicepremiér. Zároveň varoval, že je třeba nedopustit rozdělení veřejnosti. „Rozkol společnosti je jeden z cílů hybridní války, které čelíme,“ napsal Rakušan na Twitteru.

Pořadatelé demonstrace již dříve tento týden uvedli, že chtějí odchod současné vlády, zmírnění dopadů energetické krize a nápravu škod. Požadují osvobodit tuzemský průmysl od závislosti na zahraničních společnostech, dále vojenskou neutralitu a zajištění přímých smluv s dodavateli plynu za nízké ceny, především s Ruskem. Česká republika podle nich potřebuje změnit systém rozdělování a plateb za elektřinu tak, aby neplatila prostředníkům na burze.

Protest s názvem Česká republika na 1. místě je společnou akcí organizací, politických stran a občanů, kteří nesouhlasí se současnou politikou a chtějí změnu. Podle policie se na demonstraci sešlo 70 000 lidí. Mnozí demonstranti si přinesli české vlajky, někteří také bubny a transparenty s nápisy jako třeba „Na každou svini se vaří voda“ nebo „Ukrajincům pomyšlení a nám dva svetry“. Mají hesla proti EU, NATO, premiérovi Fialovi, Zelené dohodě pro Evropu a odmítavému postoji vlády vůči Rusku.

Tagy: