Velká demonstrace proti vládě. V Praze se sešlo 70 tisíc lidí, žádali demisi Fialova kabinetu

Demonstrace proti vládě

Na pražském Václavském náměstí se v sobotu odpoledne podle odhadů policie sešlo okolo 70 tisíc lidí. Akce s názvem Česká republika na 1. místě byla kritikou vlády Petra Fialy a trvala více jak tři hodiny. Protestu se účastnili i někteří prezidentští kandidáti, lídři politických stran, zástupci současné sněmovní opozice a řada aktivistů. Zasahovat museli i záchranáři, když se nejméně jednomu účastníkovi demonstrace udělalo zle. Organizátoři plánují další protesty.

Na demonstraci, která oficiálně začala v sobotu ve 14:00, vystoupil jako první expert na energetiku Vladimír Štěpán. Demonstrantům přednesl, jak by mohly zlevnit energie. Řešením by bylo nenakupovat od prostředníků na burze. V úvodu zazněla česká hymna, kterou zpívali účastníci demonstrace. Na protestu vystoupil i exprezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek. Na pódiu řečnil i kandidát na prezidenta europoslanec Hynek Blaško (SPD).

U Národního muzea probíhal protest odpůrců demonstrace. Na místě musela zasahovat policie, protože jednomu z účastníkovi demonstrace byla roztrhána ukrajinská vlajka.

Velký rozruch vyvolala slova premiéra Petra Fialy (ODS), podle kterého demonstraci svolaly proruské síly. Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslav Ševčík na to reagoval, že premiér Fiala je hňup.

Na pódiu před občany vystoupila i předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová. Po ní si vzal slovo Lubomír Volný z Volného bloku. Demonstrantům se představil také lídr strany PRO Jindřich Rajchl nebo šéfka hnutí Aliance národních sil Vladimíra Vítová. Ze současných zákonodárců akci navštívil i poslanec Jiří Kobza (SPD) a mezi podporovateli je také uveden jeho kolega ze sněmovních lavic Jaroslav Foldyna (SPD).

Stovky policistů

Z odborníků vystoupila advokátka Jana Zwyrtek Hamplová. Kromě ní na náměstí zamířili i aktivisté, například exekucemi zahlcený Jakub Netík.

Cílem demonstrantů bylo dosáhnout odchodu kabinetu premiéra Petra Fialy, proti níž byla akce zaměřená. Protestující volali po zmírnění dopadů energetické krize, „osvobození průmyslu na závislosti“ na zahraničních společnostech, dále vyžadovali vojenskou neutralitu a zajištění přímých smluv s dodavateli plynu. Jmenovali i Rusko. Organizátoři akce na závěr uvedli, že pokud vláda nepodá demisi do 25. září, tak ohlásí vlnu nátlakových akcí. Další protest by se měl odehrát 28. září.

Policie v souvislosti s demonstrací chystala standardní bezpečnostní opatření, prozradil před protestem mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Na demonstraci jich dohlédly stovky. Kromě této akce se v sobotu Praze konal například také desátý ročník Prague Harley Days, jehož součástí byla jízda stovek motocyklů přes centrum metropole.

Politici berou protest vážně

Kromě předsedy vlády se k demonstraci vyjádřil i ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Ten na Twitteru uvedl, že obavy lidí bere vážně. „Obavy lidí, kteří přišli na Václavák, beru vážně. Rozkol společnosti je jeden z cílů hybridní války, které čelíme. Nesmíme ho dopustit. Proto pracujeme na řešeních, která strach lidí z budoucnosti zmírní. Ta řešení ale neleží v příklonu k Putinovu Rusku,v tom se s řečníky neshodnu,“ uvedl ministr vnitra.

Nepřímo na protest reagoval i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, podle kterého vláda podniká veškeré kroky, aby se s energetickou krizí vypořádala. „Situace je dnes pro všechny náročná, pro rodiče, samoživitelky, seniory, firmy, živnostníky a další, kteří čelí současné složité situaci, rozumím jejich obavám. Naše vláda dělá konkrétní kroky, jak jim nejen pomoci, ale i jak najít řešení a současné vysoké ceny snížit,“ uvedl Jurečka.

Tagy: