Demonstrace balistických střel i jaderných zbraní: Kim Čong-un dohlížel na vojenskou přehlídku

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se ve středu večer zúčastnil velké vojenské přehlídky, při níž armáda předvedla mezikontinentální balistické střely schopné zasáhnout Spojené státy a další techniku, včetně taktických jaderných zbraní. Informovala o tom severokorejská státní média.

Přehlídka se konala u příležitosti 75. výročí založení severokorejské armády. Předcházely jí týdny příprav, do kterých se zapojily tisíce vojáků i civilistů. Jejím cílem byla oslava Kimovy vlády a jeho snahy utvrdit postavení KLDR coby jaderné mocnosti, píše agentura AP.

Kim na přehlídku přišel s manželkou a mladší dcerou. Na satelitních záběrech zveřejněných společností Maxar Technologies jsou vidět obří nákladní automobily projíždějící přes zaplněné Kim Ir-senovo náměstí a třídy vedoucí na něj.

Snímky z přehlídky a zprávy severokorejských médií analyzují zástupci jihokorejské a americké armády, aby ohodnotili zbraně, které se na ní objevily.

Vlády cizích zemí a zahraniční experti věnují severokorejským vojenským přehlídkám velkou pozornost, protože se na nich často objevují nově vyvinuté zbraně, které KLDR hodlá testovat nebo nasadit.

Tagy: