Rána pro severokorejský jaderný program? Kimův uranový důl ochromil zával, ukazují snímky

V severokorejském dole Pchjongsan došlo v nedávné době k několika závalům. Informoval o tom datový specialista Jacob Bogle, který na základě satelitních snímků pátrá po realitě v KLDR. V dole Pchjongsan se má těžit uran. Jedná se o klíčové naleziště, které Kim Čong-un potřebuje pro svůj jaderný program.

Severokorejský vůdce loni prohlásil, že jeho země se stane jadernou velmocí a nehodlá jakkoli omezovat svůj nukleární arzenál. Proti tomuto plánu se ale dost možná postavily fyzikální zákony. Klíčový uranový důl Pchjongsan nedaleko hranic s Jižní Koreou se totiž údajně pomalu hroutí.

Upozornil na to list Daily Mail s odkazem na amerického datového nadšence Jacoba Boglea, který na pohyb půdy v oblasti dolu upozornil na Twitteru. Bogle se zabývá studiem satelitních snímků, na základě kterých dle svých slov tvoří „nejdetailnější mapu“ KLDR.

Nadšenec si všiml, že v posledních letech se začaly v oblasti uranového dolu objevovat gigantické krátery. Bogle z toho vyvodil, že jde o výsledek sesuvů půdy.

„Důl Pchjongsan je v podzemí, takže jediné věci, které by měly být vidět, jsou vstupy do tunelu a povrchová zařízení jako drtící stroje nebo hromady uhlí. Jenže v oblasti dolu se vytvořila soustava nepravidelných jam, které nejsou spojené s žádnou konkrétní těžařskou aktivitou. Nejsou tam žádná nákladní auta, žádná rypadla. Nic, co by nasvědčovalo tomu, že díry měly usnadnit těžbu,“ komentoval zjištění Bogle.

V dole je nebezpečno

Podle něj docházelo k prvním sesuvům půdy už před dvěma lety, další měly následovat. Bogle se domnívá, že tunely byly špatně podepřené a dostala se do nich voda, což konstrukci zeslabilo. Není jasné, zda při sesuvech někdo zemřel.

„Těžba je v Severní Koreji velmi nebezpečná. Země postrádá moderní vybavení a neumí pomocí pokročilých metod nacházet minerální žíly nebo pukliny, které by mohly představovat riziko,“ sdělil Bogle.

Vzhledem k tomu, že Kim Čong-un nařídil zvýšit objem těžby uranu, aby se mohlo vyrábět více jaderných zbraní, bude uranový důl Pchjongsan zřejmě pod permanentním zápřahem.

List Daily Mail poznamenal, že i přes sesuvy je pravděpodobné, že přísun uranu to neovlivní. Důl je totiž obrovský, k závalům navíc možná došlo v již vytěžených oblastech.

Tagy: