Den, který navždy změnil tvář ráje turistů. Před 20 lety rozpoutali teroristé masakr na Bali

Při teroristických útocích na Bali v roce 2002 zahynulo 202 lidí, z toho 88 Australanů.

Na Bali si připomněli 20. výročí krvavých teroristických útoků

Přeživší atentátů na indonéském ostrově Bali společně s rodinami a přáteli obětí si ve středu modlitbami a položením věnců připomněli 20. výročí útoků, při nichž zahynulo 202 lidí, z toho 88 Australanů. Informovala o tom agentura Reuters.

První nálož odpálil sebevražedný atentátník 12. října 2022 v nočním klubu Paddy's Pub v turistickém letovisku Kuta a asi za 20 sekund, kdy lidé z klubu vybíhali ven, vybuchla na ulici před protilehlým klubem Sari Club silná trhavina umístěná v dodávce. Útoky provedla regionální islamistická organizace Jemaah Islamiyah, napojená na teroristickou síť Al-Káida, která se k útokům několik dní po nich přihlásila.

Vzpomínkové obřady se konaly poblíž dějiště atentátů, ale také na různých místech v Austrálii. „Jsme tady, abychom připomněli všem, že zde byl spáchán teroristický útok a že se taková věc již nikdy nesmí opakovat,“ prohlásila Ni Luh Erniatiová, která při atentátu ztratila manžela a ve středu se svými dětmi připojila k ranním modlitbám na Bali.

Na vzpomínkové akci v největším australském městě Sydney vystoupil s projevem australský premiér Anthony Albanese. Při ceremoniálu bylo vypuštěno 88 bílých holubic — jedna za každého zabitého Australana. Na obřad v Sydney přišla i přeživší teroristického útoku Hanabeth Lukeová, která byla na fotografii pořízené krátce po atentátu zachycena, jak z trosek odvádí těžce popáleného 17letého mladíka Toma Singera. Ten nakonec svým zraněním podlehl v nemocnici a o život přišel i přítel Lukeové, jež si vysloužila přezdívku Anděl z Bali.

Mnozí z přeživších ještě 20 let po atentátech pociťují následky útoků. Otec dvou dětí Dewa Ketut Rudita Widia Putra čekal ve svém autě v dopravní zácpě v Kutě, když bomby explodovaly. Poté, co se vyplazil z vozu, byl urychleně převezen do nemocnice s popáleninami pokrývajícími třetinu jeho těla. „Ještě dnes mě přepadne hrůza, když se dostanu do dopravní zácpy,“ řekl agentuře Reuters 55letý muž z Kuty. „I když si uvědomím, že nejsem v Kutě, třesu se strachem a zalévá mě studený pot,“ dodal.

Ceremoniál provázely slzy

Atentáty na Bali si připomněl také australský konzulát na Bali, k němuž byly položeny věnce. Při minutě ticha držené za oběti útoků se někteří z účastníků ceremoniálu objímali a plakali.

Indonésie po atentátech na Bali zřídila s pomocí Austrálie a Spojených států elitní protiteroristickou jednotku, díky níž byla zatčena či zneškodněna řada předpokládaných islámských radikálů, uvedla agentura Reuters.

Tagy: