Spasí Evropu Mosambik? Plynařský gigant má obrovské zásoby, ničí ho agrese a extremismus

Mosambik má obrovské zásoby zemního plynu. V případě efektivního využití by mohly kompletně změnit jeho ekonomickou situaci a zároveň pomoci světu, který se po ruské agresi na Ukrajině vyrovnává s nedostatkem této suroviny. Hospodářskou budoucnost tohoto východoafrického státu však ohrožují nepokoje a násilí.

Mosambik je momentálně jednou z nejchudších zemí na světě. Jeho podmořské bohatství by z něj však mohlo udělat jeden z nejbohatších států v regionu. Na začátku roku 2010 bylo v pánvi Rovuma nedaleko hranice Mosambiku s Tanzanií objeveno obrovské ložisko zemního plynu.

S již prokázanými zásobami zemního plynu na moři o objemu více než 300 bilionů metrů kubických je Mosambik přirovnávám k Rusku a označován za nového plynařského giganta.

„Vzhledem k tomu, že se Evropská unie po invazi prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu pokouší oprostit od ruského zemního plynu, je potřeba budoucích nových zdrojů. Jedním z nich může být právě Mosambik,“ říká pro CNN Paul Eardley-Taylor, ředitel oddělení ropy a plynu jihoafrické Standard Bank. Podle něj má východoafrická země kromě kvalitního plynu s nízkým obsahem oxidu uhličitého i skvělou geografickou polohu pro zásobování jihovýchodní Asie i Evropy.

Mosambik tedy čeká radikální transformace: tamní vláda slibuje, že se středobodem její strategie stane rozvoj lidských zdrojů a boj s korupcí. Zatím se děje ale spíše pravý opak. Do médií v poslední době unikly finanční skandály za miliardy dolarů. To ale není ten největší problém.

Mužům řežou hlavy a unášejí děti

„Přišli z pralesa a začali zabíjet lidi. Když našli děti, unesli je do džungle. A když našli muže, uřízli jim hlavy,“ vzpomíná dvacetiletý student Asmami Dadid na události roku 2020, kdy došlo na severu země k povstání ozbrojenců napojených na Islámský stát. Nepokoje si podle Úřadu OSN pro uprchlíky vyžádaly nejméně čtyři tisíce mrtvých civilistů a vyhnaly z domovů téměř milion lidí.

Proti islamistům bojují vojáci z celkem deseti zemí. Jsou mezi nimi i rwandské jednotky, které nyní z velké části znovu získaly kontrolu nad částí nejsevernější mozambické provincie Cabo Delgado.

V přístavním městě Mocímboa da Praia zbylo na trhu ze stánků jen spáleniště, důkazy krutých bojů o stotisícové město. Islamisté město drželi více než rok, než je vytlačily rwandské síly.

Celé to začalo nenápadně. Nejprve malé skupiny mužů udeřily holemi a mačetami. Postupem času se z malých skupin staly větší, z mačet samopaly AK-47 a z nich granáty. To vše financováno hlavně z prodeje heroinu, pašovaní zboží a obchodu se slonovinou.

Skupina začala svolávat své stoupence na internetu a začala útočit na větší města. Jejich hrůzným podpisem se stalo stínání hlav příslušníků bezpečnostních složek a civilistů. Tato brutalita měla jediný účel. Rozsévání strachu a teroru. Skupina bojovníků známá jako Ansar al-Sunnah wa al Jamma’ah nebo Shabaab byla v roce 2021 americkým ministerstvem zahraničí označeni za Islámský stát – Mosambik.

Navzdory problémům, které tamní odnož IS způsobuje, se o jeho motivaci, organizační struktuře a vedení, ví velmi málo. „Je důležité zdůraznit, jak málo je toho známo. Deficit zpravodajských informací je pro vládu a bezpečnostní složky hlavní výzvou při řešení této bezpečnostní krize,“ říká Piers Pigou, hlavní konzultant Mezinárodní krizové skupiny pro oblast jižní Afriky.

Ropné společnosti odcházejí

V březnu loňského roku provedli povstalci jeden ze svých nejbezohlednějších útoků a obsadili ekonomicky významné město Palma na severu země. Jen málo bezpečnostních analytiků věřilo, že je úspěšný útok možný, protože v oblasti byly rozmístěny značné síly mosambické armády. IS Mosambik ovšem aktivoval své spící buňky a drtivě zvítězil. Při útoku na město byly zabity desítky lidí a tisíce jich muselo uprchnout.

Po týdnech bojů se mosambickým silám podařilo znovu získat kontrolu nad městem. Napravit hospodářské škody, které ztrátou Palmy vznikly, je nemožné. Společnost TotalEnergies, jedna z největších ropných společností na světě, se po událostech rozhodla uzavřít svou rozsáhlou těžbu plynu v nedalekém Afungi.

I přes to, že těžba zemního plynu v Mosambiku je nesmírně výhodná a její zefektivnění by mohlo ve velké míře nahradit tu ruskou, není TotalEnergies jedinou společností, která v zemi přerušuje činnost. Vyhlídky, že by svítalo na lepší časy, nejsou moc reálné. Z Mosambiku „nové Rusko“ jen tak brzy nebude.

Tagy: