Dermatolog, rektor i bankovní expert. Kdo by mohl vystřídat Blatného a Plagu?

K velké politické rošádě by mělo dojít ve středu. Jak už CNN Prima NEWS informovala, z vlády by měl dostat vyhazov jak ministr zdravotnictví Jan Blatný, tak šéf resortu školství Robert Plaga (oba za ANO). Kdo usedne místo nich ve vládě?

Novým ministrem zdravotnictví, během jednoho roku už čtvrtým, by se měl stát Petr Arenberger, který od loňského října 2019 vede Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Arenberger se už dříve nechal slyšet, že by nabídku ministerského postu přijal.

„Být ministrem zdravotnictví je vždy sebevražedná mise. Ale kdyby bylo potřeba, abych pomohl jako ministr zdravotnictví či poradce, jsem připraven. A pokud by někdo rozhodl, že jsem vhodný, tak bych o tom i uvažoval,“ řekl CNN Prima NEWS koncem března Arenberger.

Dvaašedesátiletý lékař se specializuje na dermatologii a venerologii. Absolvoval Fakultu dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Na přelomu 80. a 90. let pracoval na univerzitě v Mnichově, později absolvoval studijní pobyt na Stanfordově univerzitě v Palo Alto. V roce 2001 byl jmenován profesorem v oboru dermatovenerologie.

Od téhož roku je přednostou Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty UK. V březnu 2017 se rozhodl kandidovat do Rady Českého rozhlasu, avšak samotná volba v červnu 2017 nebyla dokončena. Do Rady byl zvolen Poslaneckou sněmovnou až v květnu 2018. Je ženatý s Monikou Arenbergerovou, finalistkou Miss Československo 1989, a mají spolu dvě dcery.

Smejkal nabídku odmítl

Nabídku stát se ministrem zdravotnictví v minulosti dostal i epidemiolog Petr Smejkal, ale odmítl ji. Smejkal místo toho vede skupinu odborníků, která radí resortu zdravotnictví, jak zmírnit pandemii koronaviru. Ve hře bylo také jméno bývalého ředitele Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně a nynějšího šéfa znojemské nemocnice Martina Pavlíka. Podle informací CNN Prima NEWS ale Babiš vybral právě Arenbergera.

Na post ministra školství je několik adeptů. Nejčastěji se skloňuje jméno poslance za hnutí ANO Karla Raise, který v letech 2006 až 2014 působil jako rektor Vysokého učení technického v Brně.

Rais vystudoval Fakultu elektrotechniky VUT. Specializoval se na počítače. Po roce 1989 studoval management na Nottingham Trent University. V letech 1996 až 2002 byl děkanem Fakulty podnikatelské VUT, v letech 2006 až 2014 působil jako rektor VUT.

Do vysoké politiky se snažil vstoupit v roce 2012, kdy kandidoval do Senátu za TOP 09 ve volebním obvodě 59 Brno-město. Se ziskem necelých osmi procent hlasů ale nepostoupil ani do druhého kola. O rok později se mu podařilo na kandidátce za hnutí ANO dostat do Poslanecké sněmovny. V roce 2017 svůj mandát obhájil. Loni se pokusil znovu o senátorské křeslo v obvodě 60 Brno-venkov, ovšem dopadl podobně jako o osm let dříve.

Premiér Babiš na post ministra školství zvažuje i poslance Patrika Nachera (za ANO). Nacher se dlouhodobě věnuje oblasti bankovnictví, zvyšování finanční samostatnosti a gramotnosti spotřebitelů. V minulosti pracoval i jako mediální poradce politiků či politických stran, konkrétně pro ODS či Unii svobody.

Do politiky se dostal v roce 2014, když kandidoval do zastupitelstva Prahy za hnutí ANO. Jako nestraník za ANO kandidoval v roce 2017 do Sněmovny. Získal 4 147 preferenčních hlasů. Nacher nechtěl nabídku stát se ministrem potvrdit. „Nebudu to komentovat. Jednou za deset let to ponechám bez komentáře,“ prohlásil Nacher.

Hrad komplikace dělat nebude

Spekulovalo se také o Tomáši Hambergerovi, který radí Babišovi se školstvím. „Je to skvělý mladý učitel. Seznámili jsme se, když mi Tomáš napsal. Byl ve Finsku jako já. Ve Finsku funguje školství skvěle. Tomáš pomáhá učitelům s distanční výukou, je to velice dobrý a perspektivní mladý muž, který má zájem, aby se naše školství změnilo. Dělá teď mého poradce pro školství a pomáhá ministru Havlíčkovi s dalšími projekty,“ představil loni v listopadu Hambergera Babiš.

Jak už redakce CNN Prima NEWS informovala, o nových ministrech by mělo být definitivně jasno ve středu. Záleží jen na rozhodnutí Babiše. Ministry jmenuje a odvolává prezident na návrh premiéra a Hrad už vzkázal, že komplikace dělat nebude, ať už se Babiš rozhodne jakkoliv.

Tagy: