Prohibice a 51 mrtvých: Od metanolové kauzy uplynulo 10 let. Jak na ni lidé vzpomínají?

Metanol v Polsku zabíjel

Deset let od metanolové kauzy

Před deseti lety propukla v České republice metanolová kauza. Rudolf Fian a Tomáš Křepela namíchali podle soudu deset tisíc litrů směsi alkoholu s metanolem. Na následky otravy zemřelo 51 lidí a v Česku byla vůbec poprvé vyhlášena prohibice.

Na začátku září 2012 zabíjel levný pančovaný alkohol, který byl dodáván do obchodů i restaurací. Poprvé v historii Česka proto začala platit prohibice. „Zákaz se týká prodeje všude, v celé obchodní síti, kamenných obchodech a ve všech restauračních zařízeních,“ řekl tehdy ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Policisté kontrolovali restaurace a místa, kde se lidé scházeli a kde mohlo dojít ke konzumaci alkoholu. Kriminalisté chtěli najít původ pančovaného alkoholu co nejrychleji, aby zabránili dalším ztrátám na životech. To se jim nakonec během několika týdnů podařilo. Směs alkoholu a metanolu objevili v garážích v ulici K Pasekám ve Zlíně. Na místě večerky, kde se pančovaný alkohol za pár korun prodával pod pultem, dnes stojí služebna městské policie.

„Musím říci, že to byla hektická doba, ale všichni táhli za jeden provaz s jedním záměrem: Najít zdroj otráveného alkoholu a zabránit co největšímu počtu obětí,“ uvedl tehdejší dozorový státní zástupce Roman Kafka.

„Pravdou je, že jsem se bál si někde vzít na návštěvě skleničku,“ zavzpomínal na aféru jeden z lidí oslovených CNN Prima NEWS. „Mě to samozřejmě ranilo, protože někteří lidé byli známí, tady ve Zlíně,“ komentoval kauzu další muž.

Od vypuknutí metanolové kauzy až po vynesení pravomocných rozsudků uplynuly celkem dva roky. Míchači jedovaté směsi Fian a Křepela dostali doživotí. Nejvyšší soud dvojici tresty potvrdil v březnu 2018.

Tagy:
alkohol doživotí restaurace Zlín kauza Česko Leoš Heger prohibice metanol Nejvyšší soud České republiky Rudolf Fian Tomáš Křepela