Tajemství přesné střelby Ukrajinců. Reportér zpovídal vojáky, překvapil ho „český“ Viktor

Ukrajinský voják s českou vlajkou

Jak se žije pár metrů od fronty?

V ukrajinském Donbasu probíhají těžké boje již od roku 2014, kdy separatistické skupiny vyhlásily Doněckou lidovou republiku. Jedním z vojáků, kteří zde působí, je i Viktor, jenž žil deset let v Česku.

Pro většinu Ukrajiny začala válka 24. února tohoto roku. V Torecku v Donbasu se ale bojuje od roku 2014, kdy proruští separatisté s podporou Moskvy vyhlásili takzvanou Doněckou lidovou republiku. A Toreck opravdu vypadá jako město, kde se ani lidem nechce moc žít.

„Toreck, město havířů.“ Takový je nápis nad starými šachtami. Teď je to ale město bombardování, výbuchů a město vojáků, ze kterého většina místních obyvatel už dávno uprchla.

Frontová linie je doslova několik metrů za městem. Na jeho kraji je důležitá benzínová pumpa. „Tahle benzinka, necelé dva kilometry od fronty, je místo, kam si vojáci chodí v pauze mezi boji odpočinout, na kafe nebo na nealkoholické pivo,“ popisuje vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Podle místní servírky si člověk zvykne na všechno. Jak na válku, tak na vojáky, kteří se s ní neustále chtějí seznamovat. „Nese to svoje problémy, ale zatím jsem si s nimi poradila,“ řekla s úsměvem.

Matyáš Zrno zde potkal i vojáka s českou vlajkou. „Viktor je Ukrajinec, který deset let žil v České republice,“ vysvětlil Zrno. „V Praze jsem měl menší firmu, dělal jsem fasády, terasy, odvětrávání,“ popsal Viktor. Když ale 24. února začala válka, řekl manželce, ať mu sbalí batoh a vyrazil. „Nyní je v jednotce u granátometů,“ řekl Zrno.

Viktorův velitel štábu CNN Prima NEWS následně líčil tajemství přesné střelby. Jde prý o kompas, digitální úhloměr a tablet se speciálním programem, který zdarma vymyslel ukrajinský počítačový expert. I takový je nyní život ve válkou zmítané Ukrajině.

Tagy: