Experti: Rusové nezabrání dobytí Chersonu ani zničením přehrady. Škody by ale byly obrovské

Ruští vojáci u Kachovské vodní elektrárny

360° Ukrajina

Zastaví ukrajinský postup na jižní frontě ruská demolice přehrady Kachovské vodní elektrárny? Kromě Kyjeva se tohoto kroku ruské armády obávají i západní experti. Například bezpečnostní analytik Jiří Vojáček a bývalý náměstek ministerstva obrany Daniel Koštoval se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS shodli, že by zaplavení obrovské plochy v Chersonské oblasti poskytlo Rusku strategickou výhodu. Vojáček ale rovněž uvedl, že ani zničení přehrady by Ukrajincům nezabránilo v dobytí Chersonu.

Ruské síly se pravděpodobně pokusí vyhodit do vzduchu přehradu Kachovské vodní elektrárny. Ve svém pravidelném hodnocení vývoje války na Ukrajině to uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Ten se stejně jako Kyjev obává, že okupanti se tím budou snažit zakrýt své stažení z oblasti a zároveň tak budou chtít zabránit ukrajinským silám, aby je pronásledovaly hlouběji do Ruskem okupované Chersonské oblasti.

Podobně na situaci pohlížejí i čeští experti. „Zdá se, že Rusové chtějí postupující ukrajinské jednotky zastavit tím, že když to bude potřeba, vyhodí tu přehradu do povětří. Voda by pak zaplavila velkou část území a znemožnila by ukrajinské armádě dál postupovat. Rusům by to vojensky pomohlo,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Daniel Koštoval.

S tím souhlasil Jiří Vojáček: „Kdyby se Kachovská přehrada protrhla, tak hlavně po levém břehu jsou území, která jsou už teď podmáčená. Rusové mají nevýhodu, že kdyby nádrž vyhodili do povětří, nezatopí celý Cherson. Zatopili by ale velké území za ním. Může se tak stát, že Ukrajinci získají Cherson, ale nebudou moci Rusy pronásledovat dál. Z Dněpru by se v tu chvíli stala 20 kilometrů široká řeka, jejíž překonání by bylo vojensky srovnatelné s invazí do Normandie. Fronta na jižní části by se pak mohla zastavit minimálně do jara.“

Rozhovor s Vojáčkem a Koštovalem najdete v úvodním videu.

Tagy:
válka voda elektrárna Ukrajina 360⁰ Pavlíny Wolfové přehrada záplavy Rusko 360° Cherson Chersonská oblast Daniel Koštoval Jiří Vojáček Kachovská vodní elektrárna Kachovská přehrada