Desetiletá dívka po znásilnění podstoupila potrat. Případ v USA opět rozdělil společnost

Nejen v USA, ale také po celém světě probíhají protesty proti tomu, že americký soud rozhodl zrušit ženám právo na potrat.

Potraty v USA

Desetiletá americká holčička, která po znásilnění otěhotněla, úspěšně podstoupila interrupci. Navíc se podařilo dopadnout pachatele. Otřesný případ s alespoň trochu šťastným koncem však znovu rozdělil americkou společnost. Dívka musela kvůli zrušení ústavního práva na potrat cestovat do jiného státu.

Je to necelý měsíc, co k lékařce v Ohiu přišla desetiletá dívka, která otěhotněla po znásilnění. Potraty zde ale byly po čerstvém zrušení ústavního práva náhle nelegální. Zákrok proto musela provést kolegyně v sousední Indianě, kde je to stále možné. Případ rezonoval celou zemí.

„Desetiletá, znásilněná, šest týdnů těhotná, už tak traumatizovaná. A ještě je nucena cestovat do jiného státu. Představte si, že byste byli tou malou holčičkou. Myslím to vážně. Jen si to představte. Desetiletá holčička,“ rozohnil se americký prezident Joe Biden. Vlivní odpůrci potratů však začali případ bagatelizovat.

Údajně šlo o výmysl liberálů a lež některých médií. „Neslyšel jsem o tom ani hlásku. Znám vyšetřovatele a policisty v tomto státě. Všichni by pátrali o sto šest, kdyby měli sebemenší podezření, že k tomu opravdu došlo,“ tvrdil vrchní státní zástupce Ohia Dave Yost. „Další lež. Překvapuje to někoho?“ přidal se americký kongresman Jim Jordan.

Policisté však tento týden dopadli pachatele, který se k odpornému činu přiznal. „Oběť potvrdila, že Gerson Fuentes byl skutečně původcem jejího těhotenství,“ zaznělo během soudu. Vrchního státního zástupce v Indianě Todda Rokitu ale nepřesvědčilo ani doznání pachatele a potvrzení svědkyně.

„Tato dívka je zpolitizovaná, aby se dál mohla zabíjet miminka. Že? To bylo cílem. Stojí za tím lživá média,“ prohlásil Rokita. Ze své pozice pak pohrozil gynekoložce Caitlin Bernardové, která potrat provedla, stíháním. Žena ale prokazatelně dodržela všechny předpisy.

„Chceme, aby pan Rokita přestal lhát o doktorce Bernardové a přestal očerňovat její jméno směšnými nepodloženými obviněními,“ uvedla ve svém prohlášení advokátka Kathleen DeLaneyová, která Bernardovou zastupuje.

Indianští gynekologové tvrdí, že nejde o ojedinělý případ zastrašování ze strany odpůrců potratů. Tragický případ malého dítěte se tak změnil v bitvu ideologicko-právní války, která nebere konce.

Tagy: