Vězení kvůli interrupcím? Budeme v šoku, až se to stane první ženě, varuje Biden

Právo na potrat zrušeno, rozhodly USA

Nedávné zrušení federálního práva na interrupci, které přineslo rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, může mít závažné následky. Americký prezident Joe Biden varoval, že kvůli takzvané potratové turistice může Američankám hrozit i vězení. „Myslím si, že mnoho lidí nevěří, že se něco takového bude dít. Ale ono bude,“ řekl Biden během svého viedohovoru s některými demokratickými guvernéry.

Třináct států USA pod vedením republikánské většiny omezí, či dokonce zakáže umělé přerušení těhotenství poté, co Nejvyšší soud USA zrušil přelomový rozsudek z roku 1973 Roe vs. Wade. Ten až doposud zaručoval federální právo na podstoupení interrupce, nyní však bude moci každý stát USA tuto legislativu upravovat sám.

Podle amerického prezidenta Joea Bidena ale takový stav povede k represím žen, které z některého ze třinácti států vycestují za interrupcí tam, kde potratová legislativa není či nebude nastavena tak přísně. „Lidé budou v šoku, jakmile se první stát bude snažit uvěznit ženu za to, že překročila hranice, aby se jí dostalo požadované zdravotní péče,“ uvedl šéf Bílého domu během videokonference s demokratickými guvernéry.

Guvernérky: Ženy trestat nebudeme

Lidé podle něho stále nevěří, že se něco takového bude dít. „Ale ono se to bude dít. A bude se celou zemí šířit, že jde o gigantickou věc, která ovlivňuje všechna základní práva,“ dodal Joe Biden. Prezident zároveň podle agentury Reuters přislíbil, že federální vláda podnikne kroky k ochraně žen, které budou kvůli podstoupení interrupce cestovat do jiných států USA.

Guvernérka státu Nové Mexiko, demokratka Michelle Lujan Grishamová, během on-line setkání s prezidentem a dalšími guvernéry řekla, že její stát nebude spolupracovat při pokusech vypátrat ženy, které potrat podstoupily. „Nevydáme je,“ zdůraznila.

„Je kolem toho velké napětí. Pro mnoho amerických žen je to otázka života a smrti,“ řekla další účastnice videokonference, guvernérka státu New York Kathy Hochulová. Podle ní bude jen na několika málo státech, aby se dokázaly postarat o ženy z celé země, které se rozhodnou podstoupit interrupci, ale u nich doma to nebude možné.

Tagy: