Desítky milionů. Obětem střelce z fakulty se vyplatila první částka, sbírky pomalu končí

Pieta za oběti střelce filozofické fakulty

Střelec z UK měl mít k dispozici také kontroverzní tlumiče

Dohromady desítky milionů korun. Taková je částka, kterou se podařilo vybrat od spuštění sbírek na pomoc obětem střelce z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) a v Klánovicích. Dárcovská platforma Znesnáze21, která již vyplatila první částku mimořádné pomoci jedné z obětí střelby, avizovala, že jí spuštěné sbírky v řádech dnů skončí. Zhruba do konce měsíce pak budou moci zájemci zaslat finanční dar na Nadační fond Univerzity Karlovy.

„Události posledních 30 dnů hnuly nejen celou Českou republikou, ale jste to právě vy, kdo ve společnosti dodal naději v lepší zítřky. Za to vám patří naše obrovské poděkování,“ uvádí platforma Znesnáze21.

ČTĚTE TAKÉ: Policisté nám pomohli. Bez nich už by po střelbě nebylo koho zachraňovat, říká šéf zdravotníků

Pracovníci platformy zdůrazňují, že dopad sbírek pro oběti střelby na FF UK a pro rodinu obětí z Klánovického lesa byl neuvěřitelný. „Celkem jste poslali obětem více než 19,5 milionu korun. Proto vám nyní přinášíme malé shrnutí, jak vše bude dál. Protože sbírky budou brzy končit,“ vysvětlují. Zmiňovaná částka se týká pouze sbírek, které byly založeny právě na Znesnáze21.

Pomoc obětem z fakulty

„Ve spolupráci a se souhlasem Nadačního fondu Univerzity Karlovy koordinujeme vyplácení financí. Již jsme byli schopni vyplatit 162 tisíc korun jako mimořádnou pomoc na nutné náklady jedné ze zahraničních rodin, která byla střelbou postihnuta,“ informuje platforma. Jedná se o pomoc rodině, která byla v Česku na výletě. Střelec zasáhl otce rodiny, který musel být v tuzemsku hospitalizován.

Pomáhejme společně

Redakce CNN Prima NEWS navázala spolupráci s dárcovskou on-line platformou Znesnáze, která umožňuje vytvoření charitativní sbírky během krátkého časového úseku. Tato platforma byla vytvořena v lednu 2020 Nadačním fondem pomoci. Pokud i vy chcete pomáhat potřebným, podpořte některý z projektů či sbírek, které naleznete na webu CNNPrima.cz nebo právě na stránkách znesnaze21.cz.

„Brzy budeme vyplácet další finance, ať už opět formou mimořádné pomoci, nebo přímo Nadačnímu fondu UK. O distribuci pomoci budeme průběžně informovat,“ doplnila platforma. Pokud byste stále chtěli přispět do sbírky – kde se dosud podařilo vybrat více než sedm milionů korun, můžete tak učinit do 21. ledna, následně bude sbírka ukončena.

Stále však mohou lidé posílat finanční dary na zmiňovaný Nadační fond Univerzity Karlovy. Dosud lidé z celého Česka – a možná i ze zahraničí – zaslali částku přesahující 51 milionů korun. Další finance se nacházejí na transparentním účtu. Příjem darů fakulta patrně ukončí na konci ledna, přesné datum však nebylo uvedeno.

Pomoc rodině obětí střelby z Klánovic

„Díky vám se již ve sbírce vybralo přes 12,3 milionu korun pro rodinu obětí střelby z Klánovického lesa. Ty půjdou po ukončení pozůstalým. Čeká nás konzultace za přítomnosti sociálního pracovníka, díky které budeme moci finance předat efektivně a transparentně,“ uvedli lidé ze Znesnáze21.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vraždy v Klánovicích a Hostouni jsme si spojili až po smrti střelce, připustila policie

Část peněz půjde na běžný provoz domácnosti a další náklady s ní spojené. „Počítáme i s rozsáhlou psychologickou pomocí. Zatím vám bohužel nemůžeme poskytnout více detailů. Děkujeme vám za vaši vlídnost a citlivost, se kterou k tragédii přistupujete. Do sbírky je možné ještě 5 dní přispívat,“ dodali.

Tagy: