Kdo dýchne víc? Soutěž teenagerů rozprášila pražská policie, nejopilejší byla 16letá dívka

Skoro třicet na mol opilých mladistvých. To je výsledek policejního zátahu v jednom z pražských klubů. Probíhala tam takzvaná tester party – nebezpečný fenomén, kdy mladí lidé soutěží v tom, kdo se dokáže během večera víc opít.

Takový konec večírku si mladí lidé, kteří o víkendu vyrazili do pražských Holešovic, zřejmě nepředstavovali. Lepší ale skončit v síti policejní kontroly než v péči záchranářů. Tester party totiž obnáší speciální soutěžení v tom, který z hostů se dokáže nejvíc opít.

Ve dvě hodiny mělo být v tomto pražském klubu vyhodnocení soutěže včetně měření alkoholu v dechu. Pár minut před druhou ale dovnitř vstoupily policejní hlídky. „Policisté na místě zjistili 29 mladistvých osob pod vlivem alkoholu,“ uvedl policejní mluvčí Richard Hrdina.

Soutěž probíhala v klubu District 7 na Veletržní ulici v Praze. Zajímalo nás, zda se provozovatelům zdá takový hazard se zdravím návštěvníků v pořádku. Dočkali jsme se ale jen strohé odpovědi. Akce prý nebyla v jejich režii. „Tester party pořádala v našem klubu externí produkce, která zodpovídala za program akce i její průběh. Z naší strany se jednalo pouze o poskytnutí klubu,“ uvedl ve svém vyjádření provozovatel klubu.

Nejvíc opilá byla 16letá dívka

Provozní řád klubu přitom jasně říká, že mladší 18let mají dovnitř vstup zakázán. Mladší mohou dovnitř jen se zákonným zástupcem. V sobotu ale zřejmě na taková pravidla organizátoři nebrali příliš zřetel. Nejvíc opilou totiž byla teprve 16letá dívka.

„Naší vítězkou je 16letá dívka, která nadýchala 2,14 promile. Radost z vítězství určitě nesdílí její rodiče, kteří si ji museli vyzvednout na policejní stanici,“ upřesnil Hrdina. Zda si právě tato dívka odnesla nějakou cenu, není jasné. O rodinu se zřejmě budou zajímat sociální pracovnice.

„Užívání alkoholu u dětí může způsobovat studijní i sociální problémy, velmi vážné problémy ve vývoji. Takové výzvy jsou opravdu životu nebezpečné,“ varovala mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Situací, kdy se musí o opilé mladistvé postarat záchranáři, přitom není málo. I bez podobně motivačních akcí. „Pražští záchranáři vyjížděli ke 400 případům opilých dětí za loňský rok. Často to bylo spojeno s poruchami vědomí, nevolností nebo úrazy,“ doplnila Poštová.

Barmanům klubu hrozí tučná pokuta a na podobné večírky se teď bude policie dále zaměřovat.

Tagy: