Desítky raket pustoší ukrajinská města. Jde o součást naší operace, hájí masakr Kreml

Následky ruského ostřelování Kyjeva, 10. října 2022

Rusko jen za pondělí odpálilo proti Ukrajině minimálně 83 raket. Následky jsou pro Ukrajinu zdrcující. Výbuchy s oběťmi na životech hlásí mnoho měst včetně Kyjeva. K odporným útokům na civilní obyvatelstvo už se vyjádřil i Kreml. Podle mluvčího ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrije Peskova jsou pondělní údery „součástí speciální vojenské operace“. Putin pak doplnil, že jde o odvetu za sobotní poničení Kerčského mostu.

Celou zemí se rozezněly poplašné sirény. „Prosím, neopouštějte úkryty. Postarejte se o sebe a své blízké. Držme se a buďme silní,“ vyzval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj své občany. Například ruské ostřelování centra Kyjeva si vyžádalo nejméně osm mrtvých a 24 raněných. Uvedl to poradce ukrajinského ministra vnitra Rostyslav Smirnov.

K dalším explozím došlo i v Záporožské, Dněpropetrovské a Žytomyrské oblasti. Raketové údery hlásí dokonce i západoukrajinský Lvov. Celkově Ukrajinci hlásí deset zabitých a na 60 raněných.

„229. den totální války. Rusové se nás snaží zcela zničit a vymazat z povrchu zemského. Ostřelují naše lidi, kteří spí doma v Záporoží. Zabíjí naše občany na cestě do práce v Dněpru a Kyjevě. Letecký poplach neustává na celém území Ukrajiny. Dopadají rakety. Bohužel jsou v důsledku toho mrtví a zranění,“ uvedl Zelenskyj na Facebooku.

K tomu zveřejnil záběry ukazující následky masivního ruského bombardování ukrajinských měst. Zdemolované budovy, oheň, kouř, záchranáři, hasiči, strach místních obyvatel a zmatek. Asi tak by se dal popsat současný stav v mnoha ukrajinských městech.

Jen za pondělí Rusko odpálilo proti Ukrajině 83 raket. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal doplnil, že ruské rakety zatím poškodily 11 důležitých objektů ukrajinské infrastruktury v osmi regionech včetně Kyjeva. V důsledku zásahů se část ukrajinských oblastí ocitla bez elektrického proudu.

Pondělní masové bombardování odsoudily kromě Ukrajiny i západní země. K odporným útokům na civilní obyvatelstvo už se vyjádřil i Kreml. Podle mluvčího ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrije Peskova jsou pondělní údery „součástí speciální vojenské operace“ – tak Moskva nazývá invazi. Podrobnosti Peskov odmítl komentovat.

Kyjev, k němuž se ruské jednotky neúspěšně pokusily proniknout po únorovém začátku ruské invaze na Ukrajinu, nebyl terčem ruských útoků od června. Moskva však v neděli přislíbila odvetu za víkendové poškození Kerčského mostu vedoucího z Ruska na anektovaný poloostrov Krym.

Tagy:
válka Moskva Ukrajina Dmitrij Peskov Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Lvov Dněpr Záporoží ruská invaze na Ukrajinu