Exploze Krymského mostu je pro Kreml potupa. Rusové jsou v šoku, tvrdí Just

Exploze na Kerčském mostě

Just o explozi Krymského mostu

Poškození Kerčského mostu je pro Kreml mediální potupou, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Jiří Just. Most je totiž podle něj symbolem ruské anexe poloostrova. Rusové jsou po výbuchu v šoku, nečekali totiž, že někdo může zasáhnout tak citlivý objekt. Bezpečnostní analytik Lukáš Visingr k tomu řekl, že dočasné vyřazení mostu představuje komplikace, jelikož bez něj Moskva nemůže území Krymu efektivně zásobovat.

Podle Justa je Kerčský most symbolem celé anexe Krymu. „Pro Moskvu znamená, že Krym je součástí Ruska a už se nikdy od něho nehne. Co se týče Kremlu, nebyla slyšet žádná reakce Vladimira Putina. Zatím mlčí i Dmitrij Medveděv, který v letošním dubnu prohlásil, že pokud se něco mostu stane, bude to mít dalekosáhlé následky,“ řekl Just a dodal, že poničení spojnice mezi Krymem a Ruskem představuje pro Kreml mediální potupu.

Politolog se ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřil i ke spekulacím, že za útokem nestojí Ukrajinci. „Vzhledem k reakcím ukrajinské strany – kdy i představitel úřadu prezidenta na sociálních sítích zveřejnil posměšné zprávy – se velice pravděpodobně jedná o ukrajinský útok,“ podotkl. Dodal, že běžní obyvatelé Ruska jsou v šoku. Nečekali totiž, že kdokoli může zasáhnout tak citlivý objekt, který byl zároveň pýchou Moskvy.

Podle bezpečnostního analytika Visingra představuje vyřazení Kerčského mostu pro Kreml značné komplikace. „Ze strategického hlediska i dočasné vyřazení mostu znamená pro Rusy vážný problém. Pokud by o něj přišli, nejsou schopni Krym efektivně zásobovat, přitom tamní zásoby topného paliva údajně vydrží jen dva týdny,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ruské tvrzení, že za explozí stálo nákladní auto, je podle Visingra poměrně nedůvěryhodné, jelikož na obou koncích mostu se vozidla skenují a policie v nich hledá výbušniny. „Ať už příčinou bylo cokoliv, podařilo se Ukrajincům obranné systémy překonat, což znamená pro Rusy velký důvod k znepokojení,“ uzavřel.

Just se domnívá, že Rusko má kapacity na silnou vojenskou reakci. „Rusko má stále strategické bombardéry, které mohou vystartovat a rozbombardovat celý Kyjev. Někteří ruští politici dokonce začali sdílet na Telegramu souřadnice klíčových budov v ukrajinském hlavním městě,“ řekl.

Tagy: