Děsivý experiment. Názorná ukázka odhalila devastující dopad imploze na posádku ponorky Titan

Smrt pasažérů ponorky Titan, která mířila k slavnému vraku Titaniku, nastala v milisekundách, shodují se podmořští odborníci a experti na potápění. Na sociálních sítích se v této souvislosti objevil jeden díl seriálu Bořiči mýtů zaměřeného na experimenty. Tvůrci pořadu v něm simulovali implozi a ukázali, co se stane s člověkem, který by se v danou chvíli v ponorce nacházel.

Autoři pro experiment použili vepře, jehož váha odpovídala váze lidské, kterému nasadili starý potápěčský skafandr. „Figurínu“ poté spustili do hloubky přibližně 90 metrů. Imploze v důsledku náhlé změny tlaku způsobila, že se skafandr zhroutil dovnitř a „figurína“ byla vytlačena z obleku do helmy. Experiment zachycuje asi dvouminutové video z devatenáctého dílu sedmé série Bořičů mýtů (Myth Busters).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: O zkáze ponorky jsem věděl od pondělí. Její strůjci měli příšerný nápad, říká režisér Titaniku

Není to zcela přesná ilustrace neblahého osudu pěti lidí v ponorce Titan. Ponorka se v době imploze nacházela mnohem hlouběji a okolní tlak mohl místo 930 kPa, v nichž se odehrával televizní experiment, dosáhnout až 41 368 kPa. Nikdo z posádky na sobě navíc neměl ochranný oblek, a proto se předpokládá, že zemřeli v průběhu několika milisekund. Před několika dny se na sociálních sítích objevila také simulace zničení samotné ponorky.

Že Titan postihla právě imploze, bylo dle britského deníku Daily Mail prakticky jisté už v okamžiku, kdy pátrací akce po troskách ponorky nalezla na mořském dně přistávací rám a zadní kryt plavidla. „Když operujete v hloubce, je tlak na každou ponorku tak velký, že pokud dojde k poruše, následuje okamžitá imploze,“ řekl v rozhovoru pro BBC Guillermo Söhnlein, spoluzakladatel společnosti OceanGate.

Ponorka se na tragické výpravě k vraku Titaniku ztratila 18. července. V důsledku poškození tlakové komory nastala imploze. Pět lidí na palubě zahynulo. Trosky ponorky se našly o čtyři dny později pouhých 500 metrů od vraku lodě.

Tagy:
ponorka Twitter experiment Titanic lidské tělo Titan ponorka Titan imploze