Posádka ponorky je po smrti, potvrdila firma. Trosky našli jen 500 metrů od Titaniku

Ponorka Titan

Naděje na záchranu zmizelé ponorky vyhasínají

Trosky nalezené poblíž vraku Titaniku byly vyhodnoceny jako součást vnějšího trupu ponorky Titan. Firma OceanGate Expeditions již vyjádřila zármutek nad ztracenými životy. Pátrací akce ale stále pokračují. Expedice s pěti muži na palubě se v neděli ztratila u vraku parníku Titanic. V úterý a ve středu byly zachyceny zvukové signály připomínající bouchání. Jejich zdroj je však dosud neznámý.

Americká pobřežní stráž potvrdila, že trosky nalezené u Titaniku odpovídají částem pohřešované ponorky Titan. „Trosky napovídají, že došlo ke katastrofickému poškození tlakové komory. Po tomto zjištění jsme okamžitě informovali rodiny,“ uvedl kontraadmirál John Mauger, který vede pátrání. Dodal, že podvodní roboti zůstanou na místě, aby shromažďovali informace.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nic nefunguje, je tam zima a velký tlak. Expert řekl, co se mohlo stát se ztracenou ponorkou

DailyMail informoval, že podle odborníků zapojených do pátrání záchranáři konkrétně objevili přistávací rám a zadní kryt pohřešované ponorky Titan. Podle nich to znamená, že došlo ke „katastrofické implozi“ plavidla.

Turistická ponorka s pěti lidmi na palubě se v severním Atlantiku stovky kilometrů od pevniny ztratila v neděli. Pokud by ponorka byla neustále pod hladinou a neměla porušený trup, zbýval posádce kyslík do čtvrtečních 13:08 SELČ, uvedla americká pobřežní stráž.

V úterý a ve středu zachytily záchranné týmy v zóně pátrání zvuk připomínající bouchání. Kontradmirál Mauger na tiskové konferenci ale uvedl, že tyto zvuky zřejmě nesouvisely s Titanem.

ČTĚTE TAKÉ: Ztracená ponorka u Titanicu zvedla prodeje děsivé hry z hlubin moře. Její tvůrce mluví o černém humoru

Na palubě ponorky, která patří společnosti OceanGate Expeditions, byli kromě šéfa firmy Stocktona Rushe také britský dobrodruh Hamish Harding, francouzský znalec Titaniku Paul-Henri Nargeolet a britský podnikatel s pákistánskými kořeny Shahzada Dawood a jeho syn Suleman.

Vrak Titaniku, k němuž se před třemi dny vydala pětičlenná mezinárodní posádka, leží v hloubce kolem 3 800 metrů.

Tagy: