Experti: Imploze? Smrt přijde za mikrosekundy, posádka ji ani nepostřehne. Tlak je tam obrovský

Ponorka Titan

360° 22.6.2023

Pokud ponorka implodovala, posádka to ani nepostřehla. Smrt je v podstatě okamžitá, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ke zničení ponorky Titan expert na Titanic Ondřej Vrkoč. Obrovský tlak v několikakilometrové hloubce zničí podle konstruktéra ponorek Pavla Grosse i lahev natlakovanou na 200 atmosfér.

„Musíte si uvědomit, jak strašný tlak tam je. Představte si potápěcí anebo svářečskou lahev. Obě jsou napumpované na 200 atmosfér. Tyto natlakované lahve implodují v této hloubce do sebe,“ vysvětlil Gross v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Česká ponorková legenda: Jak mohli do toho šrotu vlézt? Jejich konec musel být strašný

Vnější tlak podle konstruktéra činí 380 atmosfér. „Vnějším přetlakem 180 atmosfér se taková lahev během milisekund zploští. Tlak 200 atmosfér v lahvi implozi neudrží, udělá to z ní placku,“ popsal Gross.

S tím souhlasil také expert na Titanic, podle něhož smrt v takových podmínkách nastává v podstatě okamžitě. „Pokud ponorka skutečně implodovala, čemuž trosky nasvědčují, je smrt prakticky okamžitá. Bavíme se o mikrosekundách, dá se říct, že posádka nic nepostřehla,“ uvedl Vrkoč.

Zároveň však poznamenal, že v případě technických problémů mohla posádka tušit, že se schyluje ke katastrofě. „Jestliže už předtím měli nějaké technické problémy, o čemž nechci úplně spekulovat, určitě museli něco tušit. Nicméně i malá trhlina v samotné tlakové komoře ponorky je destruující a vede k implozi,“ dodal.

Trosky plavidla pátrači nalezli ve čtvrtek, což oznámil vedoucí záchranné akce John Mauger. Posádka je tudíž s největší pravděpodobností po smrti. „Trosky napovídají, že došlo ke katastrofickému poškození tlakové komory. Po tomto zjištění jsme okamžitě informovali rodiny,“ uvedl kontraadmirál Mauger. Dodal, že podvodní roboti zůstanou na místě, aby shromažďovali informace.

Tagy: