Děsivé video ze střelby v Kodani. Útočník si oběti vybíral náhodně, o terorismus prý nejde

Muž, který v neděli odpoledne spustil střelbu v obchodním centru v dánské Kodani, si své oběti vybíral náhodně. V pondělí ráno s tímto oznámením přišla tamní policie. Podle ní navíc vše nasvědčuje tomu, že nešlo o terorismus. Střelec, kterým je mladý Dán, byl již zadržen. Při svém řádění zavraždil tři lidi a další zranil. Na sociálních sítích se už objevila i videa zachycující jeho násilný útok.

„Střelec si měl podle všeho své oběti vybírat zcela náhodně a měl jednat sám,“ popsal za dánskou policii Sören Thomassen. Ten dále v pondělí ráno uvedl, že motiv útočníka je zatím nejasný, nic prý ale nenasvědčuje tomu, že šlo terorismus. Střelec by si měl ještě během dne vyslechnout obvinění z několikanásobné vraždy.

Na sociálních sítích se již objevila videa, která jeho čin v nákupním centru Fields zachycují. Na videích je patrná střelba a je také vidět, jak kvůli střelci zavládla panika a lidé zběsile utíkají.

Útok označila dánská premiérka Mette Frederiksenová za „krutý“. „Je to nepochopitelné, srdcervoucí, zbytečné. Naše krásné a běžně bezpečné hlavní město se změnilo za zlomek vteřiny,“ komentovala předsedkyně vlády.

Další videa, která natočili svědci, ukazují střelce, jak se s puškou prochází po chodbách nákupního centra.

Policisté byli ke střelbě v obchodním centru Fields poblíž Kodaně přivoláni v neděli krátce po 17:30. Od první informace o útoku se jim střelce podařilo zadržet do 11 minut. Útočník byl popsán jako „etnický Dán“, kterému má být pouze 22 let.

Ačkoliv jej policisté zvládli relativně rychle zadržet, střelec stihl zastřelit tři lidi a další zranit. Čtveřice lidí je navíc v kritickém stavu. Má jít o dva Dány a dva Švédy.

Tagy: