Střelec z filozofické fakulty se stal inspirací pro studenty ze Slovenska, upozorňuje policie

Teenageři na Slovensku hledají inspiraci ve střelci z filozofické fakultě v Praze. Tamní policie ve středu oznámila, že od začátku roku řešila několik případů spojených s vyhrožováním o zopakování útoku z Univerzity Karlovy. Řešila dokonce i incident, kdy si školák do aktovky zabalil kromě učebnic i plynovou pistol.

Žákovi jedné ze základních škol v okrese Spišská Nová Ves přišla na Silvestra zpráva, ve které podle policie stálo: „To je jedno, že celá škola, beru si zbraň a nedělá mi problém tam střílet.“ Krátce nato přišel ještě dodatek: „Můžete kontaktovat koho chcete, ale h**** vám to pomůže. Stane se to co v Praze.“ Zprávu následně obrželi i další spolužáci a začala se šířit i mezi rodiče a personál školy. Ředitelka se proto obrátila na policii.

ČTĚTE TAKÉ: Záhadná smrt Márie: Našli ji po dvou dnech. U těla trpěla dvouletá dcera, přežila jen zázrakem

Ta dotyčného vypátrala v Košicích. „Osoba byla umístěna do cely předběžného zadržení. Policisté na základě získaných důkazů obvinili místního 19letého mladíka ze šíření poplašné zprávy,“ uvedli  v prohlášení na sociálních sítích. Mladému muži hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody až na dva roky. Odborníci budou navíc zkoumat jeho psychický stav.

VYHRÁŽAL SA, ŽE ZOPAKUJE ÚTOK V PRAHE: POLÍCIA VYPÁTRALA A OBVINILA AJ TOHTO ODOSIELATEĽA ✋⚖️ ➡️ Nie u všetkých sa...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Wednesday, January 10, 2024

Chvíle hrůzy si ve středu prožili i žáci a učitelé Základní školy sv. Marka v Nitře. Tam neznámý pachatel vyhrožoval přes e-mail s předmětem „šikana“. „Kvůli tomu, že jste neřešili mou šikanu, zametali jste ji pod koberec a viděli chybu jen ve mně, mám psychické problémy. Za to se vám krutě pomstím. Naběhnu do vaší školy se zbraní a všechny vás postřílím,“ zveřejnilo jeho znění krajské ředitelství policie Nitranského kraje na svém Facebooku.

Kriminalisté podezřelého krátce nato zadrželi během domovní prohlídky. „Vyšetřovatel obvinil 20letou osobu z přečinu šíření poplašné zprávy,“ uvedla policisté.

OSOBA SA VYHRÁŽALA, ŽE NABEHNE DO ŠKOLY A VŠETKÝCH POSTRIEĽA. POLICAJTI KRIMINÁLNEJ POLÍCIE JU ZADRŽALI 👏👮‍♂️ 👉Doposiaľ...

Posted by Polícia SR - Nitriansky kraj on Wednesday, January 10, 2024

Zároveň připomněli občanům některá preventivní opatření. Patří mezi ně i zákaz nošení nebezpečných předmětů a zbraní do škol. „Donést nůž, sekeru nebo plynovou pistol je pro děti možná zkouškou odvahy nebo frajeřinou, v horším případě však může dojít ke zbytečné tragédii,“ varovali v příspěvku.

Předvést se možná chtěl i žák nejmenované školy v okrese Trebišov. Ten se ve škole „pochlubil“ spolužákům zřejmě s plynovou pistolí. Ačkoliv podle policistů nikomu nevyhrožoval a ani nikoho neohrozil, taková věc do rukou nezletilých zkrátka nepatří. „Zbraň byla zajištěna a zaslána na expertizu. Policisté událost vyšetřují jako přestupek,“ dodala k případu policie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Časová osa útoku na Filozofickou fakultu UK

Tagy: