Vřava v Machačkale. Rozzuřený dav s vlajkami Palestiny vtrhl na letiště, chtěl dostat Židy

Rozzuřený dav protestujících vtrhl na letiště v Machačkale. Mezi cestujícími hledal Židy (29. 10. 2023).

Útok na izraelské letadlo

Nedělní záběry z hlavního města ruského Dagestánu Machačkaly oblétly sociální sítě – je na nich zachyceno, jak do budovy tamního letiště vnikl rozzuřený dav a pátral po cestujících židovského vyznání, kteří v ten moment přiletěli z Tel Avivu. Někteří z agresorů měli v rukách palestinské vlajky. K uklidnění emocí byli nasazeni členi ozbrojených sil OMON, kteří hromadně zatýkali. Letiště bylo uzavřeno. O případu informovala agentura Nexta.

Po nedělním protiizraelském protestu, který zastavil provoz na letišti v Machačkale na jihu Ruska, zadržela policie celkem 60 lidí. Devět policistů při střetech utrpělo zranění, dva z nich skončili v nemocnici. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na ruskou agenturu RIA Novosti.

Web Nexta zveřejnil na síti X záběry, na nichž se protestující po vniknutí do budovy derou po eskalátorech a následně si násilným způsobem razí cestu do dalších prostorů letiště.

K TÉMATU: Od Londýna po Istanbul. Propalestinští demonstranti oblehli o víkendu ulice metropolí

Web The Insider.ru zveřejnil video, na němž je zachyceno, jak se jeden z cestujících snaží vysvětlit rozzuřeným demonstrantům, že není židovského vyznání, nýbrž uzbecký občan. Muži dokonce odebrali pas.

Mnoho z demonstrantů se tak dostalo i na plochu pro letadla. Hodlali vniknout do strojů, přičemž personál společností ihned všechny cestující stáhl zpátky do kabiny. Na místě zasahovala speciální jednotka OMON, která přímo na letištní ploše mezi letadly zatýkala rozvášněné účastníky protestů s antisemitským zaměřením.

Podle deníku Izvestija a televize RT vtrhli demonstranti na střechu letiště a na letištní plochu. Z množství videozáznamů je patrné, že desítky lidí bořily zábrany, snažily se kontrolovat auta vyjíždějící z letiště nebo vyrážely dveře uvnitř terminálu. Jedno z videí ukazuje muže, jak stojí na jednom z křídel letadla ruské letecké společnosti Red Wings.

Letadlo společnosti Red Wings z Tel Avivu podle specializovaného webu Flightradar přistálo v Machačkale v 19:00 místního času (17:00 SEČ). Podle nezávislého ruského média Sota šlo o tranzitní let, který měl ve 21:00 místního času opět odstartovat do Moskvy. Prozatím nebylo možné zjistit, zda je letadlo stále na letištní ploše a co je s jeho cestujícími. Ruské úřady podle AFP vyzvaly protestující, aby zanechali nelegálních aktivit.

Tagy: