Detaily hrůzného případu na Rychnovsku: Podle sousedů se voják nedávno vrátil z mise

Hrůzný případ otřásl obcí na Rychnovsku

Hrůzný případ na Rychnovsku

Kriminalisté v úterý zveřejnili další informace k nálezu tří mrtvých na Rychnovsku. Potvrdili, že jde o dvojnásobnou vraždu a sebevraždu. Tím, kdo střílel, byl pravděpodobně jedenatřicetiletý rodák z obce, který sloužil jako profesionální voják v armádě.

Obyvatelé obce se stále nemůžou vzpamatovat z šoku z pondělní tragédie. „V tuhle chvíli je nejdůležitější, aby se s tím vypořádala ta pozůstalá rodina. Určitě nám to bude nějakou dobu trvat,“ uvedl pro CNN Prima NEWS starosta obce Vlastimil Zachoval.

Policie potvrdila, že šlo o dvojnásobnou vraždu a sebevraždu a že vrah střílel. „Všechny osoby utrpěly střelná zranění. Dle prvotního šetření lze dovodit, že muž usmrtil nejprve svoji manželku a syna a poté sebe,“ řekla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Sebevražda jako vystřízlivění z agresivního amoku?

Podle místních lidí jednatřicetiletý muž tady v Javornici žil celý svůj život a před nedávnem dostavěl dům. „Byl u armády, měl se vrátit teďka z nějaké mise, asi tříměsíční,“ doplnil starosta. Podle informací Krimi zpráv mělo jít o příslušníka 43. výsadkového pluku Chrudim. Doma měl legálně zbraně.

„Policisté na místě nalezli brokovnici, další zbraně a střelivo, vše zajistili a brokovnici předali ke znaleckému zkoumání,“ popsala Kormošová. Právě tou měl usmrtit o rok starší ženu a čtyřletého syna a následně i sebe. Profesionální vojáci jsou přitom zvyklí zažívat velký stres, navíc prochází psychotesty. Sebevražda v takových případech bývá spojena s vystřízlivěním z agresivního amoku.

„Jestliže si uvědomil, co udělal, že zabil nejen svou ženu, ale i své dítě, což mi přijde extra mimořádné, tak mu asi došlo, že mu nezbývá nic jiného než skoncovat sám se sebou“ upozornil psycholog a soudní znalec Karel Humhal.

Co dovedlo muže na Rychnovsku k tomu, aby zabil svou ženu a dítě, je stále záhadou a dá se zatím jen spekulovat. „Pravděpodobným motivem jednání byly rodinné problémy,“ uzavřela. Policisté nařídili u všech tří těl soudní pitvu. Jestli byl muž v inkriminované době příčetný, už vyšetřovatelé nejspíš nezjistí, je ale možné, že si ze zahraniční mise přivezl nějaké trauma. Případ navíc bude s největší pravděpodobností kvůli smrti střelce odložen.

I za vraždou prominentního politika byl voják

Jen před několika týdny se uskutečnil zátah pražské policie na jiného vojáka. Cizinec tehdy rozpoutal několik brutálních útoků. „Důvodem bylo, že byl upozorněn, že kouří v místě, kde to je zakázáno,“ uvedl k případu kriminalista.

S někdejšími příslušníky armáda bylo spjato i přepadení v bance v Chomutově v roce 2008. Šestice ozbrojených mužů se samopaly vtrhla do budovy a odešla s milionem korun a rukojmím. Policie je nakonec dopadla. Polovina gangu byla složena z bývalých vojáků.

Mrtvá žena v pražských Letňanech nebo ubodaný brigádník v textilce na Vysočině – to jsou další z případů, kdy policie obvinila bývalé vojáky. Tentokrát už šlo o vraždy. A bývalý voják byl odsouzen i v ostře sledovaném případu vraždy prominentního člena ČSSD Romana Housky v listopadu 2013. Vrah si na něj počíhal ve slepé uličce před jeho domem. Bývalý člen armády tehdy čtyřikrát vystřelil a u soudu si vyslechl 13letý trest.

Tagy: