Zvrat v případu vraždy studenta Tupého. Policie musela všech osm podezřelých propustit

Policie propustila z vazby všech osm lidí podezřelých z více než 17 let staré vraždy studenta Daniela Tupého. Píše o tom portál TV Markíza. Krok vyšetřovatelů je o to více překvapivý, že ještě před pár dny šéf Národní kriminální agentury (NAKA) Lubomír Daňko prohlašoval, že policie ve vyšetřování učinila zásadní posun, jenž se týká právě označení okruhu podezřelých, kteří se na činu měli podílet, uvedla TV JOJ. Kriminalisté již dříve pracovali s několika verzemi případu, jednou z nich bylo i zapojení mafie.

Všech osm propuštěných mužů se dle Topky.sk dostalo zpět na svobodu po uplynutí lhůty 48 hodin, během které měli policisté zákonnou povinnost vznést proti nim konkrétní obvinění. Jelikož se tak dle TV JOJ nestalo, museli dotyční své cely opustit. Zklamání proto nyní musí pociťovat především rodina zavražděného, která ještě před několika dny vyjádřila alespoň částečnou radost z policejní práce. „Pro nás je to potěšující zpráva, že se věci nějakým způsobem pohnuly vpřed,“ popsal pro TV JOJ otec Daniela Tupého.

Mezi zadrženými přitom byli i jedinci, kteří se dle policie v době vraždy nacházeli na Tyršově nábřeží, kde k útoku na studenta došlo. Nadějnou indicií mělo být i to, že se mezi nimi objevilo i více jmen, která údajně souvisí s neonacistickým prostředím. Právě členové neonacistických skupin totiž měli dle slovenských médií za vraždou stát.

Neznámí muži zaútočili v bratislavské Petržalce na skupinu studentů již v roce 2005. Jedním z napadených byl i Daniel Tupý, kterého tehdy surově pobodali. Svým zraněním podlehl.

„Chci se tomu vrahovi podívat do očí. I těm ostatním, jestli se nebudou chtít přiznat, který z nich to byl. Ať se teď ukáže, jací jsou hrdinové,“ řekla Danielova matka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nové informace o tragédii na sídlišti: Šlo o děti prominentního lékaře. Kdo ubodal Šimonka?

Vražda tehdy otřásla celým Slovenskem. „Za to, že byl jinak oblečený? Za to, že měl kytaru a dlouhé vlasy? Za to někoho zabijí?“ ptal se Danielův bratr. „Tehdejší ministr vnitra Vladimír Palko zveřejnil v parlamentu do posledního detailu všechny důkazy, které našli vyšetřovatelé na místě. Takže v podstatě informoval protistranu. Potom se velmi těžko postupovalo,“ popsal otec zavražděného.

Vyšetřování propojilo vraždu s mafiánským prostředím. Mezi podezřelými se ocitli členové zločinecké skupiny Piťovců. Soudní proces začal tři roky po vraždě. Obžaloba vinila pět mužů. Vraždy se podle ní měl dopustit Richard Hrotko, kterého ale v roce 2009 pro nedostatek důkazů propustili. „Ze strany prokurátora nebyl na hlavním projednávání doložen žádný přímý a nevyvratitelný důkaz, který by potvrzoval, že skutek jednoznačně spáchali obžalovaní,“ doplnil tehdy soudce.

Otec rozhodnutí soudu nesl těžce. Ignoroval totiž žádost, aby se podezřelí podrobili testu na detektoru lži. „Soud, co mohl, to odmítl, a nakonec vynesl takový rozsudek. Tak to nechávám na jeho svědomí,“ zlobil se těsně po rozsudku. „Já si myslím, že celý tento proces byl účelově uměle vykonstruovaný policií. Na nesmyslných důkazech,“ vyjádřil se k tomu i tehdejší hlavní podezřelý Richard Hrotko.

Tagy: