Nové detaily o střelbě na UK z policejního spisu. Hlídky byly na místě, když se vrah připravoval

Policie u filozofické fakulty

Nová zjištění o střelbě na FF UK

Vrah z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy přišel do budovy školy ve 13:23. Vyplývá to z policejního dokumentu, který má mít k dispozici MF DNES. V tu dobu už měly být policejní hlídky na místě, ale neprohledaly celou budovu. V dokumentu se prý také píše, že policisté měli na základě informací svědkyně vědět, že nehledají jen sebevraha. Obsahuje také informace o dopise na rozloučenou, v němž se student k vraždám přiznal.

Čtyřiadvacetiletý student David Kozák zavraždil 15. prosince v Klánovickém lese třiatřicetiletého muže a jeho dvouměsíční dceru. Oba zasáhl do hlavy a dalších částí těla. O šest dnů později došlo ale k ještě horšímu činu, když Kozák v hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze zabil 14 lidí a dalších 25 zranil. Ještě ten den předtím zavraždil svého otce v domě v Hostouni, který chtěl poté vyhodit do povětří.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podmínka za znásilnění? Ústavní soud se bude zabývat případem dívky zneužívané otčímem

MF DNES má mít k dispozici policejní dokument, z nějž vyplývá, že Kozák své činy plánoval dlouhé měsíce a měl vše promyšlené. Uvažoval i o tom, zda nestřílet třeba v centru Prahy na veřejné akci. Nakonec se ale rozhodl pro budovu školy na náměstí Jana Palacha, do které přišel ve 13:23 hodin. Takřka ve stejnou chvíli přitom policejní operační důstojník poslal na místo šest mužů.

Ten přitom už prý věděl, že v Hostouni nalezli mrtvolu muže, který byl evidentně zastřelen. Policejní hlídky prošly přízemí, nahlédly do prvního patra, zeptaly se dvou vyučujících, které potkaly, a vrátného, zda Kozáka neviděli, a odešly do druhé budovy – v Celetné ulici, kde v tu chvíli měl mít hledaný podle rozvrhu výuku. Střelec byl v tu dobu ve čtvrtém patře budovy na náměstí Jana  Palacha a chystal masakr.

Policie přitom už od první chvíle měla svědkyni, se kterou vrah dlouho dopředu mluvil o smrti, o tom, že spáchá něco, o čem uslyší. Kozák jí psal už několik dní před první vraždou, konkrétně ve středu 6. prosince a jasně mluvil o vraždě. „Rodičové i se sestrou tuhle neděli odtáhnou na týden na lyžovačku do Itálie, takže budu mít čas se realizovat,“ napsal v textové zprávě.

Z další zprávy pak vyplývá, že policisté mohli vědět, že Kozák může být velmi nebezpečný. Dívce psal i v den, kdy jela do divadla. „V tom případě příjemnou zábavu přeju. Taky se někam chystám… Ale až ve čtvrtek…,“ napsal jí. Když se snažila zjistit, co tím myslí, odepsal až v den střelby. „Dozvíš se… Ještě dneska… Vlastně si mě k tomu tak trochu inspirovala… Vy všichni:) No nic, já teď nějakou dobu už nebudu na drátě… Adieu.“

K vraždám se přiznal v dopise

Byla to právě tato svědkyně, která v den masakru na univerzitě jako první nejprve volala všechny jeho kamarády, rodiče, sestru a pak zalarmovala záchranáře. Před půl jednou pak volala na tísňovou linku s tím, že jí kamarád napsal „děsivé zprávy“. „A jelikož má sklony k sebevraždám, odhlásil se z facebookového účtu a neodpovídá jí, má o něj strach,“ píší policisté v dokumentech.

V den střelby, ve čtvrtek 30 minut po půlnoci, napsal Kozák dopis, ve kterém se k vraždám přiznal. „Já, níže podepsaný, bych se tímto listem chtěl doznat ke spáchání dvojnásobné vraždy z pátku 15. 12. v Klánovickém lese. Činu jsem se dopustil při plném vědomí a svědomí, žádná další osoba mi při plánování či přímo provedení činu nikterak nenapomáhala,“ píše v něm.

Jak informuje MF DNES, v dopise se dále píše o pocitech křivdy, pomstě vůči společnosti a vražedných myšlenkách. Není v něm ale uveden konkrétní motiv. „Podezřelý se nevyjádřil k motivaci svého jednání u žádného z jím spáchaných činů. Pouze potvrdil, že poškozené neznal, vybral si je zcela náhodně,“ zapsal vrchní komisař Šimon Kozák, který má shodou okolností stejné příjmení jako vrah.

Kozák střílel na fakultě ze čtyř zbraní. Šlo o brokovnici Francolin Guardian, samonabíjecí pušku ZEV s optikou, Glock s tlumičem a nástavcem s pažbou, aby zbraň mohl držet jako samopal, a pistoli Sig Sauer také s tlumičem. O zbraních prý často psal i zmíněné svědkyni. Už 3. listopadu se jí zmínil, že také začal posilovat.

„Jelikož za měsíc až dva budu potřebovat odnosit najednou solidní náklad. Kufry 60 až 70 kilogramů,“ naznačoval s tím, že to odnese a obsah „moudře“ využije. Další spolužačce pak napsal, že si udělal zbrojní průkaz, „protože může“, a že čeká na zásilku z USA, odkud mu přijde zbraň. Tu nazýval „větší flusačkou“, čímž myslel dlouhou pušku s optikou.

Čtyřikrát navštívil psychiatra

Zbrojní průkaz si Kozák udělal 10. května 2023. Následně si koupil osm zbraní a čtyři tlumiče. Podle kriminalistů ale nebylo při vystavování zbrojního průkazu zjištěno žádné pochybení konkrétní osoby. „K tomuto je žádoucí doplnit, že policejní orgán při vydávání povolení k nákupu zbraní přezkoumává pouze dodržení formálních náležitostí žádosti. Zákon o zbraních a střelivu ani navazující právní předpisy v dané době neznaly institut podezřelého, rizikového či nadměrného nákupu,“ popisují kriminalisté.

Posudek o zdravotní způsobilosti mu lékař vydal 31. března 2023, a to na základě vyšetření a zhodnocení zdravotní dokumentace. Posudek dostal s jedinou podmínkou – musí nosit brýle. „Obvodní lékař, respektive zdravotnické zařízení poskytlo i výpis z jeho zdravotnické dokumentace, ve které se nevyskytuje žádný záznam o psychiatrické či psychologické péči. Taková skutečnost však odporuje zjištění, že David Kozák v minulosti několikrát navštívil psychiatra i psychologa. U psychiatra se jednalo celkem o čtyři sezení od září 2022 do listopadu 2022, kdy se na žádost psychiatra podrobil 20. 12. 2022 i psychologickému vyšetření. Následně k lékařům přestal docházet,“ napsali policisté. Na první sezení ho přitom objednala již zmíněná kamarádka.

Policii ale zarazilo, že o tom nevěděl obvodní lékař a vydal mu kladný posudek pro získání zbrojního průkazu, a proto si psychiatričku pozvali na výslech. „Psychiatrička uvedla, že obvodního lékaře nemohla informovat, jelikož David Kozák jí nesdělil, zda, popřípadě u jakého lékaře je registrován. Ze zdravotních a administrativních záznamů (psychiatričky) vyplývá, že zde nikde není praktický lékař uveden,“ popsali policisté v usnesení o odložení případu.

Policisté si nechali zpracovat psychologický posudek. Podle expertů lze osobnost Davida Kozáka charakterizovat jako „schizoidní s narcistními a disociálními rysy a s velmi solidním IQ“. „Minimálně v posledním roce života pro něj bylo charakteristické dlouhodobé a silné nabuzení k vražedné činnosti,“ napsali znalci. Podle nich netrpěl psychickou poruchou, paranoidní schizofrenií ani bludy. Ke stejnému závěru dospěly rok před střelbou i psychiatrička a psycholožka.

Tagy:
vražda zbraň vrah střelba střelec Praha Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Mladá fronta DNES střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy David Kozák