Další informace o hrůzném případu z Krkonoš: Policie zveřejnila, kdy Jana se synem zemřeli

Pátrání v Krkonoších bylo od začátku beznadějné. Čtyřicetiletá Jana a její syn Adam podle soudního znalce zemřeli už 28. prosince. Tedy dva dny před tím, než otec Adámka a majitelka hotelu ohlásili jejich pohřešování a rozběhla se rozsáhlá záchranná akce. Těla záchranáři objevili v pondělí, v úterý pak policie uvedla, že šlo zřejmě o vraždu s následnou sebevraždou.

Zmizení čtyřicetileté Jany a jejího tříletého syna v Krkonoších má šokující rozuzlení. Stejně smutné jsou i detaily jejich smrti. Policisté totiž informovali, že případ vyšetřují jako vraždu a sebevraždu. „Toto zjištění potvrdil i soudní znalec z oboru soudního lékařství, kdy dle jeho předběžného vyjádření k úmrtí došlo 28. 12. 2022,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Jana a její syn tak podle znalce zemřeli dva dny před tím, než bylo vůbec vyhlášeno pátrání. Jana měla podle informací CNN Prima NEWS malého chlapce uškrtit a následně se oběsit na stromě. K hrůznému činu mělo dojít jen pár desítek metrů od lesní cesty směrem z Růžové hory na Portášky. Právě tam příslušníci záchranných složek nalezli mrtvá těla obou členů rodiny.

Pátrací týmy je našly v pondělí po 12:00 v lese v oblasti Růžové hory – při postupu v rojnici v lese mimo cestu. „Byl to nepřístupný terén, kde se pokrývka propadala, nedaly se použít lyže,“ popsal náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Cingr pro web iDNES.cz.

Až 200 záchranářů pátralo po čtyřicetileté Janě a jejím tříletém synovi Adamovi od 30. prosince. Pět dní před tím (25. prosince) se matka s chlapcem ubytovala v Peci pod Sněžkou v penzionu U Sochorů. Majitelka je prý naposledy viděla v úterý 27. prosince ráno, pohřešování nahlásila v pátek. S ženou se spojit nemohla, pokoj v penzionu byl zamčený a před penzionem zůstalo ženino auto. Po otevření v pokoji nikdo nebyl, ale žena v něm měla své věci. Na policii se ve stejný den obrátil také Adamův otec.

Dlouho ale nebylo jasné, kam se mohla dvojice vydat a zda je stále v Krkonoších. V pondělí 2. ledna policisté informovali o první velké stopě. Matku s dítětem zachytila 28. prosince bezpečnostní kamera u lanovky na Růžovou horu. Jen pár hodin poté přišla smutná zpráva. Záchranáři našli dvojici bez známek života.

Nejprve se spekulovalo o tom, že mohlo jít o nešťastnou nehodu na sáňkách, čemuž nahrávala fotografie z bezpečnostní kamery u lanovky, na které malý Adam táhl sáňky. To ale policie v úterý kolem poledne vyvrátila.

Byla Jana rozhodnutá předem?

Jestli byla žena k vraždě a sebevraždě rozhodnutá předem, ze zveřejněných informací nevyplynulo. Podle psychologa Jana Laška je ale možné, že matka již dopředu věděla, s jakým úmyslem na Růžovou horu vyrazila a co hodlá spáchat. Uvedl to ve vysílání CNN Prima NEWS.

Bezpečnostní expert Stanislav Kazbunda ale prohlásil, že ne vždy se dá odhadnout, jak bude daný člověk reagovat. „Záleží, jak je člověk psychicky vyšinutý a jak je okolí schopné vnímat změny v jeho chování. V některých případech to lze odhadnout, v jiných vůbec ne,“ zmínil Kazbunda ve vysílání CNN Prima NEWS.

Pokud si člověk všimne, že má někdo v jeho okolí psychické problémy, měl by se mu podle psychologa Karla Humhala snažit pomoct. „Pokud je to možné, měl by někdo být s tím člověkem a mluvit s ním. Pak se třeba otevře a situace se dá řešit. Pokud uvažuje o sebevraždě, měli bychom ho doprovodit k psychologovi,“ řekl Humhal pro CNN Prima NEWS.

Tagy: