Detaily supertajné cesty Zelenského do USA. Vlaky, stíhačky a několik zemí v pohotovosti

Husarský kousek v podobě cesty ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do USA překvapil celý svět. Z dostupných informací vyplývá, že akci musely předcházet dlouhé a pečlivé přípravy. Do operace se totiž vedle Ukrajiny částečně zapojily hned čtyři země. Jak se Zelenskyj do USA dostal?

Od prvního únorového válečného výstřelu až do tohoto týdne zůstával Zelenskyj v Kyjevě. Až nyní se poprvé od začátku ruské invaze vypravil do zahraničí, a to rovnou do Bílého domu. Nejnebezpečnější na celé operaci byla pochopitelně cesta. Do jisté míry se na jejím hladkém průběhu podílely Polsko, Německo, Velká Británie a pochopitelně USA.

Překvapivý výlet ukrajinského prezidenta začal ve vlaku. Po kolejích se kyjevská delegace dopravila do Polska. K přesunu došlo pod rouškou tmy brzy ráno v noci z úterý na středu. Po vystoupení z vlaku byl Zelenskyj převezen na letiště u města Řešov. Informoval o tom list Daily Mail.

Na polské ranveji už na ukrajinskou delegaci čekal speciál NATO. Jednalo se o americký Boeing C-40 Clipper (Navy C-40A), což je upravená, vojenská verze letounu Boeing 737 Next Generation.

Stíhačky v akci

Nasednutím Zelenského do letadla ale celá akce samozřejmě zdaleka nekončila. USA musely minimalizovat riziko sabotáže. Boeing nabral kurz směr Severní moře, kde už v tu dobu hlídkoval německý stroj Boeing E-3 Sentry s gigantickým otáčivým radarem, který vyhledával případné hrozby.

Když speciál NATO opouštěl pevninskou Evropu, z území Velké Británie vzlétly americké stíhačky F-15, které doprovázely Clipper po celou cestu. Letoun se Zelenským po několikahodinovém letu nakonec přistál na Andrewsově spojené základně, která se nachází na periferii Washingtonu.

Na půdě USA se Zelenského ujaly americké tajné služby. Z letiště putoval ukrajinský prezident do Bílého domu, kde už na něj čekal Joe Biden s první dámou USA Jill Bidenovou.

Tagy: