Detaily zabití pražského učitele: Podezřelým je žák. S obětí měl spor, řekl Gazdík

Záběry od pražské SOU Ohradní, kde měl 31. března 2022 student zabít mačetou učitele školy.

Policisté zadrželi podezřelého z vraždy učitele

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) potvrdil, že podezřelým ze čtvrtečního útoku mačetou na učitele v Praze 4 je jeho žák. S učitelem byl v konfliktu, ve středu měl studijní neúspěch, prozradil ministr. Napadený muž na místě zemřel.

„Zdá se, že se jedná o konflikt mezi učitelem a žákem,“ řekl Gazdík. Šlo podle něj o konflikt ohledně prospěchu nebo zkoušení. „Ve středu měl student patrně studijní neúspěch,“ dodal ministr, který sám působil jako učitel na základní škole. Zda byl útok plánovaný, zatím nikdo nedokáže říct.

Gazdík také vyjádřil upřímnou soustrast všem pozůstalým. „Je to něco, co se nemělo stát, Musíme to vyhodnotit hlubší analýzou. Může to být důsledek covidu i jiných věcí. Tento případ nechvalně vejde do dějin českého školství,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

K útoku na pražském Středním odborném učilišti v Ohradní ulici došlo ve čtvrtek krátce po poledni. Žák třetího ročníku napadl mačetou učitele, který na místě zemřel. Agresor se dal na útěk, za necelou hodinu ho dopadli kriminalisté z oddělení vražd.

Škola je vyklizená a s jejími žáky i zaměstnanci bude pracovat psycholog, sdělil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Policejní mluvčí Jan Rybanský řekl, že po dokončení vyšetřování ve škole by se učiliště mohlo znovu otevřít v pátek.

Školy jsou nyní podle Gazdíka z hlediska bezpečnosti vybaveny dostatečně, smrtelné napadení učitele žákem je potřeba vyhodnotit. Detailnější informace zatím Gazdík ani mluvčí Rybanský sdělovat nemohou.

Tagy: