Opilé děti v Praze ničily značky. Alkohol pro ně může mít fatální následky, říká psycholog

Opilé děti experimentovaly s alkoholem

Opilé děti

Strážníci v posledních dnech hned několikrát řešili opilé děti. Naposledy hlídky vyjížděly k výtržnostem v pražských Dejvicích. Skupinka opilých mladých lidí tam měla podle svědků demolovat značky. Právě pití alkoholu může být přitom u mladých lidí nebo dokonce dětí mnohem větší problém, než se na první pohled zdá.

„Volám z Prahy 6, je tu nějaká skupinka opilých mladíků, dělají tu bordel a začali ničit nějakou značku,“ zaznělo od hlídky. Partička jí na místě tvrdila, že se vrací z oslavy narozenin. Značek se nikdo z nich prý ani nedotkl. Zapírali i přesto, že je lidé na ulici viděli, jak s nimi manipulují.

„Dva ze skupinky ještě nedovršili osmnáct let a bylo i zjevné, že popili nějakých pár skleniček alkoholu. Mladík nadýchal více než jedno a půl promile, slečna o promile méně,“ popsala mluvčí policie Irena Seifertová.

Experimentují už v 11 letech

A nejedná se o ojedinělý případ z poslední doby. V pražské Krči vypily dvě děti skoro láhev vodky. Jednomu z chlapců bylo teprve jedenáct let. Oba skončili s otravou alkoholem v nemocnici.

Před časem zase pomáhali strážníci v Karlových Varech opilé čtrnáctileté dívce. Alkohol jí měl dát třicetiletý muž. Dívka skončila v péči lékařů. Podle nich začínají děti s alkoholem experimentovat kolem třinácti let. Mnohdy jim ale vůbec nedochází, jak nebezpečná zábava to je.

Právě děti a mladiství mají přitom podle psychologa mnohem nižší odolnost vůči alkoholu než dospělí. Zatímco ti mohou vydržet beze změn na zdraví a psychice intenzivně pít i řadu let, u dětí hrozí fatální následky během několika týdnů.

„Mladý člověk velmi rychle propadne tomu, čemu se říká závislost na alkoholu. To ho zničí nebo může kvůli němu dokonce i umřít,“ varoval klinický psycholog Karel Humhal. To se může stát v případě, když to s alkoholem přežene. A hrozba je to reálná, protože právě dítě těžko odhaduje ještě přijatelné množství.

Tagy: