Rusko je lepší, křičeli spolužáci a poplivali ukrajinskou dívku. Případ odsoudil i Rakušan

Spolužáci uráželi ukrajinskou dívku.

Spolužáci na školním výletě nadávali a plivali na ukrajinskou dívku

„Ukrajina je ku*va. Ukrajina je blbá. Rusko je lepší.“ Přesně těmito nadávkami zahrnuli spolužáci ukrajinskou dívku na školním výletě. Aby toho nebylo málo, plivli jí ještě do tváře. Celý incident natočila sama dívenka zřejmě na svůj mobilní telefon. Video se nyní šíří na sociálních sítích. Útok odsoudil bývalý velvyslanec Ukrajiny v České republice Jevhen Perebyjnis i český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Na záznamu je vidět jen dívka, na kterou útočí jiné děti. „Ty jsi Ruska?“ ptá se chlapec. „Já Ukrajinsko,“ odpovídá mu statečně. Místo podpory či pochopení se však dívka stala terčem urážek. „Ukrajina je ku*va. Ukrajina je blbá. Rusko je lepší. Rusko je silnější,“ vychrlily děti směrem k ní. Ta se nedala a znovu odpověděla: „Rusko je ho*no.“ Poté jí jeden z chlapců plivl zblízka do obličeje.

Šokující video zveřejnila na Twitteru spoluzakladatelka iniciativy Hlas Ukrajiny Anastasiia Sihnaievska. „Děti dovedou být krutější než dospělí. Spolužáci (ji) praštili a plivnuli do tváře na školním výletě, protože holka je Ukrajinka. Prosím, co musí udělat její maminka podle zákona? Jak potrestat rodiče těchto malých fanoušků Ruska?“ tázala se v příspěvku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zmar a frustrace. Reportér CNN Prima NEWS popsal situaci na Ukrajině, promluvil také o naději

Útok záhy odsoudil ministr vnitra Vít Rakušan. „Plivnutí do tváře dítěti (v tomhle případě kvůli tomu, odkud je), je plivnutím do tváře celé naší civilizaci. Děti jen přebírají naše vzorce chování a názorně ukazují, jak jsou ty vzorce někdy kruté a hloupé,“ uvedl na Twitteru.

Slečna je hrdinka

Podobně reagoval také ministr školství Mikuláš Bek (STAN) nebo bývalý velvyslanec Ukrajiny v České republice Jevhen Perebyjnis. „Že mě toto video šokovalo, je slabé slovo. Ano, jsou to děti, ale co říkají, to slyší od dospělých. Je zřejmé, že і přes veškerou podporu Ukrajině, ukrajinofobie v ČR dlouhodobě existuje. A mělo by se s tím něco dělat,“ napsal a přidal i svůj kontakt pro maminku napadené dívky.

Chování dětí odsoudili i další uživatelé sociálních sítí. O dívence pak hovořili jako o hrdince. „Slečna je skvělá a statečná,“ psali lidé. „Malým hrdinkám sláva. Moc jí držím palce,“ uvedl také novinář Jindřich Šídlo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pohřešovaná dívka se našla díky seriálu

Tagy: