Zmar a frustrace. Reportér CNN Prima NEWS popsal situaci na Ukrajině, promluvil také o naději

Reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr zamířil společně se štábem na Ukrajinu.

Reportér CNN Prima NEWS o situaci na Ukrajině

Zmar, rozčarování a obrovská frustrace. Přesně takové jsou současné pocity Ukrajinců po katastrofě, kterou způsobilo protržení Kachovské přehrady. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl reportér Patrik Kaizr, který společně se štábem zamířil do nejvíce postižených míst. Promluvil také o naději, kterou místním dává jejich armáda.

„Ukrajinci jsou naštvaní, rozčarovaní a pociťují obrovskou frustraci. Je to dáno dvěma, možná třemi důvody. Frustrace panuje z toho, co už říkal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, a to je naprostá neochota Spojených národů a Červeného kříže jet pomáhat do postižených oblastí,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Kaizr s tím, že se tyto organizace obávají ruského ostřelování a nechtějí proto vyslat své humanitární týmy.

„Zelenskyj doslova řekl, že je takovým přístupem šokován. Ukrajinci, se kterými jsme mluvili, poukazují na to, že Červený kříž v současné době zcela běžně vypomáhá v Rusku v oblastech zasahovaných ukrajinskými útoky. Můžeme zmínit třeba Belgorodskou oblast,“ uvedl reportér.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Členové NATO by mohli vyslat vojáky na Ukrajinu, uvedl bývalý šéf aliance. Rozhodne summit

Zmínil i naději, kterou místním dává jejich armáda. „Jsou to zprávy ze Záporožské oblasti, kde ve čtvrtek v noci docházelo k masivním útokům ukrajinských sil. Výbuchy se ozývaly například od měst Tokmak nebo Melitopol,“ doplnil Kaizr a zmínil i některé ruské vojenské blogery, kteří na sociální síti Telegram tvrdí, že dlouho očekávaná ukrajinská protiofenziva už zřejmě začala.

Reportér ve vysílání CNN Prima NEWS mimo jiné popsal, jaká je nyní situace v Chersonské oblasti. „Škody budou nesmírné. Ukrajinské úřady předběžně spočítaly, že kvůli záplavám přijdou zhruba o 10 procent zemědělských produktů. Upozorňují, že právě z tohoto důvodu by Rusko mohlo znovu vydírat svět kvůli případné potravinové krizi. Ačkoliv se zdá, že 10 procent je málo, v celkové produkci a vývozu zemědělských produktů Ukrajiny jde o nesmírně velké množství,“ podotkl Kaizr.

Podle něj jsou teď v postižených oblastech nejvíce potřeba tři věci – čerpadla, čluny a pitná voda. „To je to, co tu nejvíc chybí. Co se týká materiálních ztrát, je podle zatím přístupných údajů zatopeno 1 300 domů, skoro dva tisíce bytů a bez střechy nad hlavou zůstaly tisíce lidí,“ dodal.

Operační výhoda pro Rusy

Hráz obří přehrady se protrhla v úterý ráno. Voda již zatopila asi 600 kilometrů čtverečních Chersonské oblasti, informoval ve čtvrtek její šéf Oleksandr Prokudin. Z toho 68 procent připadá na Ruskem okupovaný levý břeh řeky Dněpr. „Výška vody dosahuje neuvěřitelných 5,61 metru. Záchranné akce komplikuje ruské ostřelování, kromě toho plují ve vodě tisíce min, kterými byl poset především Rusy ovládaný levý břeh,“ sdělil vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Kyjev a Moskva se ze zničení přehrady viní navzájem.

K situaci v Chersonské oblasti se vyjádřil také bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý. „Nemyslím si, že by zničení přehrady přineslo Rusům strategickou výhodu. Přinese jim to však výhodu operačního významu. Rusové tímto způsobem chrání svůj levý, tedy jižní bok bojové sestavy a zároveň přístupy na Krym, které by Ukrajinci mohli použít po překonání Dněpru. Takovou výhodu budou mít však jen několik týdnů, možná měsíc. Poté začnou tyto prostory vysychat,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: