Děti u Otavy rozebíraly povodňové zábrany, šrouby házely do řeky. Zasáhnout museli policisté

Děti u Otavy rozebíraly povodňové zábrany.

Děti u Otavy rozebíraly povodňové zábrany

Hlídka policistů z Písku musela zasáhnout u skupiny nezletilých, kteří rozebírali povodňové zábrany. Šlo o děti ve věku devět až dvanáct let. Policisté o tom informovali na sociální síti X. Nejde navíc o jediný případ. V minulém týdnu neznámý pachatel u Otavy poškodil zhruba pět desítek spojů. Pátrá po něm policie, hrozí u trest odnětí svobody až na šest let.

Hlídku policistů ke skupině nezletilých přivolali místní občané. „U Otavy, jen tak z nudy, demontovali zajišťovací šrouby povodňových zábran a házeli je do řeky,“ napsali policisté na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záplava, nebo povodeň? Dva termíny, které mohou při pojištění sehrát zásadní roli

Dodali, že skupinu dětí ve věku devět až dvanáct let zadrželi a předali rodičům. „Dospělému by hrozilo vězení,“ zdůraznili policisté.

Policejní mluvčí Jiří Matzner pro CNN Prima NEWS uvedl, že k incidentu došlo v úterý v podvečer. Dodal, že policisté nemohou zveřejnit další informace, dokud provinilé nevyslechne advokát.

Nejde o jediný takový případ, který se v Písku odehrál. Policisté v pondělí na svém webu informovali, že neznámý pachatel v době 13. září od 20:00 do 14. září 13:45 na levém břehu Otavy poničil protipovodňové panely. „Za použití síly poškodil zhruba pět desítek spojů, část z nich pak odcizil. Tím došlo k povolení pevnosti spoje mezi jednotlivými panely, které tím ztratily odolnost proti možné povodňové vlně,“ napsali policisté.

Dodali, že pachatel svým jednáním způsobil škodu ve výši nejméně 10 tisíc korun. „Případ řeší písečtí kriminalisté jako trestný čin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Pachateli v případě jeho dopadení a prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na šest let,“ sdělili policisté.

Kriminalisté nyní žádají případné svědky této události, kteří mohli v inkriminované době vidět podezřelé jednání v blízkosti místa činu, aby kontaktovali policii na lince 158. „Není vyloučeno, že odcizené spoje budou nabízeny ve sběrných surovinách. Proto kriminalisté uvítají jakékoliv informace, které by je dovedly k dopadení pachatele tohoto nepochopitelného skutku,“ uvedli policisté.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hyenismus sobeckých grázlů, nechápe hejtman. Moravskoslezsko řeší první povodňové rabování

Tagy:
policie Twitter povodeň Písek Otava trestná činnost, právo a spravedlnost